IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възобновяемите енергийни източници и електромобилите

Доколко може да се обвърже екологичният транспорт с високите цени на електричеството от слънчевата и вятърната енергия в близкото бъдеще?

22:54 | 14.08.18 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Въпреки че звучи доста атрактивно, използването на електричество от слънчевата и вятърната енергия може да бъде едно доста скъпо удоволствие, пише Шалк Клоти от Energypost.

Електромобилите, които са една изключително актуална тема в медиите, имат много по-чиста синергия с конвенционалните електроцентрали, които представляват основния производител на енергия за голяма част от света.

В същото време излишъкът от генерираната вятърна и слънчева енергия е по-подходяща за производството на синтетични горива, поне, докато не се измисли по-ефективен начин за налагането на тази енергия като основен глобален източник на електричество. 

Слънчевата и вятърната енергия, както  и електромобилите се превърнаха във водещи теми през последните години, макар все още да са далеч от практическа глобална доминация.

Според мнозина специалисти тези два елемента от новите технологии взаимно се допълват.

Обобщената връзка между възобновяемите източници и електромобилите е основна част от т.нар „стратегия за тотално електрифициране“, която е изключително популярна в момента.

Факт е, че сме много далеч практически от идеята за тотално електрифициране. Данните на Международната агенция по енергетика за 2015 г. показват, че електричеството съставлява едва 18% от глобалното потребление на енергия. Това е малък напредък към осъществяване на целите на програмата за ограничаване на вредните емисии, до чието финално изпълнение ни остават по-малко от 20 години.

Тези ниски показатели стоят в основата на скептицизма за сегашното развитие на добива на енергия от възобновяеми източници.

Факт е, че секторът на транспорта е изцяло доминиран от петрола, оставяйки много потенциал за развитието на енергийната диверсификация.

Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Цената на електроенергията от фотоволтаици + батерии за 10 годишен период е около 30-35 стотинки за kWh в България и то в момента. Цената от ЧЕЗ е 21ст с тенденция към покачване!В момента батериите са с цена от $350 за kWh, като станат $150 Ще почнем да забравяме за фосилните горива! Ако съдим по падането на цената им, това трябва да се случи в рамките на 5-10 години!Изполвайте фактите за да си съставяте мнение, а не чувства и емоции. Жените правят така!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Специално за автора на статията, малко факти:1. Около 70% от личните автомобили са паркирани за повече от 6 часа в периода на слънцегреенето! Защото или са в гаража или са паркирани пред работното място на собственика 2. Да произвеждаш синтетични горива от ВЕИ електроенергия е много скъпо, КПД-то е под 20%. Или от един 5kWh ще се използват 1kWh. КПД-то на батериите и над 80%. Единственият смисъл е да се произвеждат в пустините и синтетичните продукти да са за химическата индустрия, а не за горене!Но всеки има право на мнение. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
khao
преди 5 години
статията е написана в доста манипулативен вид, пълно е с паразитни думи и общи приказки... "Факт е" е повторен много пъти, сложени са картинки, ама ако се замислим върху тях, са тотален нонсенс ... абе с две думи статията е перфектна за императрицата и принц Жеко, те не се замислят върху детайлите ! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Явно техническата ви грамотност е почти колкото политическата. ВЕИ и електрическите коли се съчетават перфектно! Първите имат нужда от акумулиращи мощности, а електрическият автомобилен парк представлява точно това - гигантска акумулираща мощност. С внедряването на умни мрежи и адекватна ценова политика, това без съмнение ще стане основата на бъдещата енергетика. Що се отнася до изчерпването на водородното гориво на слънцето, това се отнася към категорията "дървена философия".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 5
scott
преди 5 години
студио,най-голям дял от печалбата на кралицата за миналата година идва от "зелената енергия". квото и да означава това. след като тя е инвестирала ше има и реклама и пропаганда и забрани на дизелъ. сичко за нейната печелба, сичко за нейното благо. точно както, когат са правили първото обогатяване на уран във юкеят са пуснали ненужното остатъчно електричество за осветление по улиците......тъпите органични си заъслужава съдбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
dr.5rov
преди 5 години
Възобновяема енергия не съществува.---Много добре казано. Това трябва да се казава винаги като въведение, когато се говори за този тип източници на енергия. Но ако се казава това, пропагандата няма да е успешна. Има технологии за добиване и използване на енергия, а отделните технологии могат да се сравняват по това, коя как вреди и замърсява средата.Колкото и да е странно, атомната енергия също трябва да спада към "възобновяемата енергия". Има пръснат уран в земята в много малки концентрации. Той си се разпада там откакто се е образувала планетата ни и ще продължи да се разпада, докато го има. Ние събираме този уран, концентрираме го и го оставяме да си се разпада в реакторите при контролирани условия. От отделената топлина произвеждаме ел. енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
:)това е за вятърната индустрия в Албиона :https://cleantechnica.com/2018/05/17/britains-wind-farms-beat-out-nuclear-for-first-time-ever/а това е за европа като цяло :https://windeurope.org/about-wind/daily-wind/кой крив кой прав всеки сам да преценява ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 12
studioaa
преди 5 години
Възобновяема енергия не съществува. Цялата енергия която се събира от слънчевите колектори е енергия от ядрен синтез, който се случва в самата звезда и се задвижва от изчерпаемо гориво водород. Вятърната енергия идва от същия източник. След като от законите физиката става ясно, че възобновяема енергия няма никъде във Вселената явно е време да се възнем към реалността на енергия от невъзбновяеми източници. Вместо милиардите, които наливат в свръх-нерентабилни слънчеви колектори те да се налеят в изледвания, чиято цел е ползване на същия ядрен синтез на водород, който се случва в слънцето. Или защо не ползване на ядрени реактори за преработка на торий или плутоний, които и без това ги има в излишък. Но много по-лесно е да лъже и да се надуват слънчеви и вятърни балони и да се разстягат локуми за бъдещето на електрическите коли, което не съществува изобщо... Когато балоните на пукнат ще останат само излъганите надежди и поуката, че никога в историята държавната машина не е сътворила нищо успешно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
vzhekoff
преди 5 години
Рядко четем подобни смислени статии. Поздравления за автора !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още