IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбите на Daimler и Volkswagen пострадаха след спад в продажбите

От Daimler понижиха прогнозата за годишна печалба, а от Volkswagen предупредиха, че не са имунизирани срещу силната конкуренция и въздействието ѝ върху бизнеса

17:11 | 24.04.13 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германските автопроизводители Daimler и Volkswagen отчетоха спад в печалбите си за първото тримесечие заради продължаващия спад на продажбите в Европа, съобщи BBC.

От Daimler предупредиха, че печалбата през настоящата година ще остане под миналогодишната, след като през първите 3 месеца намаля с 60% до 564 млн. евро. Приходите са се понижили с 3% до 26,1 млрд. евро, като главният изпълнителен директор на компания Дитер Цетче заяви, че „развитието на много пазари бе по-лошо от очакваното“.

От автопроизводителя очакват печалбата преди лихви и данъци от продължаващи операции да остане под миналогодишната от 8,125 млрд. евро – ниво, което досега се очакваше да бъде достигнато и през 2013 г.

Целта на компанията за бранда Mercedes е до 2020 г. да задмине конкурентите от BMW и Audi на Volkswagen по продажби в луксозния пазарен сегмент. Продажбите в Китай обаче продължават да изостават спрямо тези на конкуренцията, а най-големият пазар на автомобили в света е смятан за ключов за Daimler, ако иска да реализира амбициите си за ръст.

Продажбите на Audi в Китай през миналата година се увеличиха с 30% до 405 838 автомобила, докато тези на BMW нараснаха с 40% до 326 444 броя. Продажбите на Daimler отбелязаха ръст от едва 4% до 206 150 коли.

От базирания в Щутгарт концерн обявиха, че очакват американският и китайският пазари да се разширят, но предупредиха, че продажбите на автомобили в Европа ще продължат да се свиват до края на годината. Продажбите на всички автопроизводители в Европа намаляха с 9,8% през март, а това е 18-ти пореден месец на спад при малко признаци за обрат на тенденцията.

От Daimler посочиха, че „германският пазар не е в състояние да се разграничи от подобно развитие и се очаква продажбите да останат значително по-слаби от миналогодишното ниво“. Оттам добавиха, че очакват пазара на камиони да се свие с 5% заради забавянето на икономиката.

Във Volkswagen са се справили по-добре през първите 3 месеца на годината, но предупредиха за „неблагоприятните ефекти“ от забавянето на европейските пазари. От автопроизводителя отчитат спад на печалбата с 38% до 1,95 млрд. евро между януари и март. Приходите на компанията са намалели с 1,6% до 46,57 млрд. евро.

От Volkswagen отбелязаха, че се подготвят за „все по-остра конкуренция в предизвикателна пазарна среда“. „Не сме напълно имунизирани срещу силната конкуренция и въздействието, което оказва върху бизнеса“, добавят оттам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още