IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

120 км/час на аутобаните в Германия?

Политически партии разискват дали по тези пътища да не бъдат въведени ограничения на скоростта

12:24 | 09.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Редица политици вече искат &nbsp;максималната скорост по аутобаните &nbsp;да бъде 120 км/час. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Редица политици вече искат  максималната скорост по аутобаните  да бъде 120 км/час. Снимка: Ройтерс

Аутобаните в Германия са известни като "Рая на шофьорите на бързи коли", но това скоро може да се промени, тъй като няколко местни политически партии искат по тези шосета да бъде въведено ограничение на скоростта, пише Аutocar.

Според германската "Зелена партия", която от няколко години апелира за тези промени, възможността да се кара без абсолютно никакви ограничения на скоростта води до множество инциденти.

Сега към тях се присъедини и опозиционната партия на германските социалдемократи, чийто лидер Зигмар Габриел изисква максималната скорост по тези шосета да бъде 120 км/час.

Той аргументира предложението си със статистика, според която в зоните на аутобаните с ограничение на скоростта инцидентите с фатален край са по-малко. Според Зигмар Габриел тези промени ще спасят много човешки животи.

Статистиката на германския автомобилен клуб ADAC обаче сочи, че едва 11% от тежките пътни инциденти в страната са се случили на аутобаните, където няма ограничения. Според ADAC най-опасни са междуградските шосета, на които стават 60% от пътните инциденти с фатален край.

Все още не е ясно дали ограниченията на скоростта по аутобаните в Германия ще бъдат въведени. Твърди се обаче, че германската "Зелена партия" и Германската социалдемократическа партия ще сформират коалиция, за да могат по-лесно да прокарат идеите си.

В момента около 40% от аутобаните в Германия имат въведено постоянно или временно ограничение на скоростта от 130 км/час.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още