IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на GM надхвърли очакванията заради силното търсене в САЩ

Финансовият резултат спада на годишна база главно заради тежката ситуация на европейския автомобилен пазар

16:42 | 25.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Автопроизводителят General Motors обяви по-висока от очакваната печалба за второто тримесечие заради силното търсене в Северна Америка и съкращаването на разходите в мъчещия се бизнес в Европа, съобщи Ройтерс.

Нетната печалба на компанията през периода април-юли е намаляла до 1,2 млрд. долара, или 75 цента на акция, от 1,5 млн. долара, или 90 цента на акция през второто тримесечие на 2012 г.

Ако се изключат еднократните ефекти, свързани най-вече с придобиването на привилегировани акции в южнокорейското подразделение на General Motors, печалбата достига 84 на акция. Това е с 9 цента под усреднената печалба в очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

Приходите са нараснали с 4% до 39,1 млрд. долара, надхвърляйки и предварителните предвиждания на експертите за ръст до 38,37 млрд. долара.

През май компанията обяви по-висока от очакваната печалба и за първото тримесечие, след като запази стегнатата хватка по отношение на разходите в Северна Америка и Европа. Тя продължи да действа и през второто тримесечие в Европа, където компанията сви разходите с 400 млн. долара спрямо второто тримесечие на 2012 г.

Автомобилната индустрия в Европа удари 20-годишно дъно през първата половина на годината, като ситуацията остава „много предизвикателна“, заяви главният финансов директор на компанията Дан Аман. Той добави, че е прекалено рано да се говори за каквото и да било подобрение там. По думите му компанията запазва агресивната си позиция по отношение на свиването на разходите.

В Европа General Motors отчита оперативна загуба от 110 млн. долара през второто тримесечие, което е с близо една трета по-малко от очакваното от Уолстрийт. Продажбите и пазарният дял на компанията в Европа са намалели през разглеждания период.

Аман посочи, че General Motors остава концентрирана върху изпълнението на плановете, които бяха оповестени в съюза ѝ с френския автопроизводител PSA Peugeot Citroen, но че не планира да влага допълнителни средства в своя съюзник.

През второто тримесечие подразделението за Северна Америка е реализирало оперативна печалба от почти 2 млрд. долара, надхвърляйки леко прогнозата на анкетираните реализатори за положителен резултат от 1,75 млрд. долара. Според Аман американският пазар остава силен, но компанията отказва да повиши годишната си прогноза за продажбите в САЩ.

Международните операции на компанията, които включват Китай, отчитат разочароваща печалба от 228 млн. долара, която намалява с 64% на годишна база. Като обяснение Аман се позова на ценовия натиск в Австралия и Югоизточна Азия, както и на проблемите с разходите в Индия.

Към 16,20 часа българско време акциите на компанията печелят 1,65% до 37,75 долара в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още