IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda разработва система за прeдпазване на пешеходците

Идеята е колата да комуникира със смартфоните на намиращите се наоколо пешеходци

13:29 | 02.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Honda</em></p>

Снимка: Honda

Японският автомобилен концерн Honda се присъедини към компаниите, разработващи системи за комуникация между автомобилите и обкръжаващата ги среда, съобщава Autocar. Японците създадоха собствена технология, която позволява на колите да се свързват със смартфоните на пешеходците, като по този начин ги предпазва от инциденти.

Новата система се нарича V2V и ще бъде вградена във всеки автомобил на Honda. Основната идея в случая е тя да се свързва директно със смартфона в джоба на пешеходеца и по този начин автомобилът винаги да е наясно къде се намират хората, готвещи се да пресекат пътя. И своевременно да предупреждава водача за тях.

Самата V2V-технология разчита на т.нар. DSRC протокол. Благодарение на него, когато шофьорът на движещата се опред колата спре рязко, системата реагира и също задейства спирачките, при това с нужната сила, за да се предотврати сблъсък.

За да предпазят пешеходците, Honda са решили да екипират и смартфон с въпросния DSRC протокол. Така пешеходецът става част от въпросната мрежа. Сега автомобилът ще предупреждава шофьора си за намиращи се на платното хора, като същото предупреждение ще се получава и на техните смартфони. Японците са категорични, че системата е толкова безпогрешна, че е способна да предупреди водача, дори пешеходецът да говори по телефона си или да пуска съобщения от него.

Още автомобилни новини четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още