IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Chrysler унищожава 93 уникални Dodge Viper SRT

Колите са били подарени за образователни цели на училища, но две от тях причинили тежки катастрофи

17:55 | 07.03.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: YouTube</p>

Снимка: YouTube

Ръководството на Chrysler нареди да бъдат унищожени 93 оригинални предсерийни автомобила от първото поколение на Dodge Viper SRT. Те са произведени в началото на 90-те години на миналия век и са предоставени за образователни цели на училища, колежи и университети в цялата страна.

Оказва се, че автомобилите са експериментални и нямат разрешение за движение по обществените пътища. Те не разполагат със система за контрол на вредните емисии, както и с ограничител на скоростта. Две от суперколите обаче излизат на пътя, като предизвикват тежки катастрофи с пострадали хора, което води до съдебни дела. И съответно до няколко милиона долара обезщетения, изплатени от компанията майка - Fiat.

Историята излиза на бял свят, след като Норм Чапман, професор в колежа South Puget Sound Community, дава интервю за изданието Motor Trend. И споделя, че е получил уведомление от Chrysler, в което се казва, че "подаръкът" на стойност 250 000 долара ще бъде унищожен.

"Няма как да се примиря с унищожаването на подобни редки автомобили, но съм наясно защо това трябва да се случи - коментира от своя страна уредникът на автомобилния музей в Такома - Скот Келер. - Аз съм ентусиаст, но и реалист. В случая трябва да се защитни автомобилната индустрия. Това е единственото нещо, което може да предприеме концернът, за да предпази хората. Ясно е, че тези Dodge Viper SRT не отговарят на стандартите".

Други експерти, като Джъстин Хайд от изданието Motoramic, са на мнение, че няма нужда от толкава тежко "наказание".

В интернет вече се върти клип с унищожаването на един от автомобилите, който предизвиква огромна тъга у феновете на модела.

Видеото вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още