IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Toyota предоставя водородните си технологии на конкуренцията

С този ход производителят иска да ускори процеса на популяризиране на водородните коли

17:02 | 07.01.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Серийният водороден автомобил на японската компания. <em>Снимка: Toyota </em></p>

Серийният водороден автомобил на японската компания. Снимка: Toyota

Toyota предоставя патентованите си водородни технологии на конкуренцията, става ясно от съобщение на японската компания. С този ход производителят иска да ускори процеса на популяризиране на водородните коли.

Общо 5680 патента на Toyota ще бъдат предоставени на конкурентните компании. Около 1970 от тях са свързани със самите горивни клетки, в които след химична реакция между водород и кислород се придобива електрическата енергия, използвана за задвижване колата. Патентите, свързани с резервоарите за съхранение на водород в автомобила са 290, а тези за електронните системи достигат 3350. За общо ползване ще бъдат предоставени и 70 патента за производство и доставка на водород.

Всички тези технологии на Toyota са използвани при модела Mirai, чиито продажби на световните пазари стартират тази година. С предоставянето на патентите си японците целят раздвижване на пазара на водородни автомобили, където в момента играчите са едва няколко.

"Водородните коли от първо поколение, които ще дебютират на пазарите между 2015 и 2020 година, са от решаващо значение за бъдещето на тези машини. За успеха на водородните коли са необходими съгласувани усилия и сътрудничество между автомобилните производители, държавните регулатори, академичните среди и доставчиците на енергия. Предлагайки своите патенти на конкуренцията, ние искаме да ускорим развитието на този пазар и да направим водородните коли още по-добри", казва Боб Картър, старши вицепрезидент на Toyota Motor USA. "Ние вярваме, че когато добрите идеи се споделят, могат да се случат велики неща", допълва той.

През миналата година подобен ход предприе и компанията Tesla, която предостави на конкуренцията патентованите си технологии за електрически автомобили.

Още за Toyota Mirai вижте в Automedia.bg
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
MVA123
преди 9 години
Интересен е темпът на нарастване на пазарния дял на водородните автомобили в продадените нови. Когато достигне 11 %, ще видим новото качество на пазара на автомобили и нови транспортни компании. Да, сняг, пясък и Мъдур.... ще трябва да се научат някои да готвят....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още