IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla Motors разочарова Wall Street

Тежките зимни условия и проблемите с производството са забавили доставката на около 1400 превозни средства през тримесечието

09:43 | 12.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илон Мъск очаква Tesla да излезе на печалба най-рано през 2020 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Илон Мъск очаква Tesla да излезе на печалба най-рано през 2020 г. Снимка: Ройтерс

Tesla Motors Inc. продължи да отчита висока загуба, след като компанията осъществява значителни инвестиции в заводи и нови модели, за да затвърди своя растеж.

Базираната в Palo Alto компания за електрически автомобили отчете загуба от 107,6 млн. долара за четвъртото тримесечие спрямо загуба от 16,3 млн. долара за същия период година по-рано. За цялата минала година Tesla е загубила 294 млн. долара спрямо загубата от 74 милиона долара през 2013 г., предава Bloomberg.

Приходите на Tesla продължават да растат, скачайки за тримесечието с 56% до 956,7 млн. долара и с 59% за годината до 3,2 млрд. долара. Ръстът отразява увеличеното производство на спортния седан Model S, който вече се продава и на задграничните пазари. Model S е със средна продажна цена от около 100 000 долара. 

Въпреки това обаче очакванията на пазара бяха по-високи. „Като цяло резултатите за тримесечието са разочарование“, каза Ефраим Леви, анализатор от S&P Capital IQ. В следборсовата сесия акциите се свиха с почти 4%.

Главният изпълнителен директор и основател на Tesla Илон Мъск счита, че компанията може да стане печеливша най-рано през 2020 г. През тази година компанията възнамерява да продаде 55 000 броя от Model S и новия SUV Model X, който трябва да се появи на пазара след шест месеца. 

С 11 627 броя от Model S през последното тримесечие Tesla е доставила повече коли от очакваното и така успя да достигне годишната си цел за продажби на 35 000 автомобила. Все пак компанията обяви и броя на действителните продажби, а с 9834 броя те са изненадващо ниски. Мъск обясни загубата с "недостиг на доставките“, дължащ се на няколко фактора.

Тежките зимни условия и проблемите с производството са забавили доставката на около 1400 превозни средства в това тримесечие. Компанията също така среща проблеми с пускането на новата версия на модела S на пазара.

Подобно на други американски автомобилни компании финансовите резултати на Tesla бяха засегнати и от въздействието на силния долар, който свива печалбите от чужбина.

Досега Tesla произвеждаше само луксозни електрически автомобили за заможни клиенти. Едва през 2017 г. компанията иска да навлезе на масовия пазар с Model 3, който ще струва 35 000 долара. Предпоставка за това, един ден компанията да стане печеливша, е и строежът на огромна фабрика за батерии за автомобилите. Т. нар. „Gigafactory“ се изгражда в Невада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още