IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan иска да се освободи от контрола на Renault

В борба за власт между френско-японския алианс и Париж влиянието на Nissan при взимането на решения е силно застрашено

14:23 | 27.10.15 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Карлос Госн <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Карлос Госн Снимка: архив Ройтерс

Японският производител на автомобили Nissan Motor е подготвил предложение, с което да се освободи от контролa на Renault, купувайки по-голям дял във френската компания майка, заявиха източници за Ройтерс. От няколко месеца се води ескалираща битка между шефа на алианса Renault-Nissan Карлос Госн и френската държава – най-големия акционер в Renault.

В документ от три страници, представен пред френското правителство, японският производител призовава за дълбоки промени на 16-годишния алианс, който да предоставя на компаниите еднаква тежест при вземането на общи решения и „по-добър баланс“ на кръстосаното акционерно участие от 25-35%, казват източници от правителството и компанията.

Renault  държи в момента 43,4% от Nissan и има решаващ глас в регистрираната в Холандия управленска структура Renault-Nissan BV. Nissan от своя страна има 15% от Renault без обаче право на глас.

Исканията на Nissan идват като отговор на 61-годишния Госн, главен изпълнителен директор и на двете компании, спрямо изненадващия ход от април, при който икономическият министър Емануел Макрон увеличи дела на Франция в Renault от 15% на 19,7%, информирайки Госн за хода в телефонен разговор часове преди решението да влезе в сила.

Повишаването на дела, определяно като временно, позволи на правителството да наложи перманентно удвояване на правото си на глас на акционерската среща на компанията, блокирайки предложената от Госн възможност за неучастие в нов закон, влизащ в сила през следващата година.

Ответен план, с който се предоставя повече сила на Nissan – чрез възстановяване на правото ѝ на глас в Renault с цел контраатакуване на повишеното влияние на правителството, вече има подкрепата на борда на Renault. Представители на френската държава се въздържаха при вота на 16 април и оттогава оспорват неговата легитимност, казват източниците.

Новите предложения на Nissan обаче, одобрени от втория по ранг след Госн Хирото Сайкава на 3 септември, отиват още по-далече.

По силата на френския и японския закон предложеното кръстосано акционерно участие от 25-35% ще даде право на глас на Nissan като най-голям акционер в Renault докато в същото време лишава френския производител на автомобили от реципрочно влияние на срещите на Nissan.

Това води до „обръщане на баланса на силите в рамките на алианса в ущърб на Renault”, казва източник от френското правителство.

Говорители на френското финансово министерство, Renault, Nissan и техния алианс отказват да коментират предложенията на японския производител.

Nissan е изцяло ангажиран с успеха на алианса и значителните ползи, които сътрудничеството е предоставило на всички страни“, заяви говорителят на компанията Джонатан Адашек.

Ситуацията отбелязва нов етап в конфликтните отношения между Госн и френското правителство. Освен това тя заплашва бъдещето на автомобилно сътрудничество, често определяно като рядък успех в индустрия, чието минало е изпълнено с провалени сливания.

Сблъсъкът с 37-годишния Макрон, банкер от Rothschild, станал министър в социалистическото министерство, извади на показ противоположните визии за алианса.

Последна актуализация: 00:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още