IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови коли във Великобритания растат, но с по-бавни темпове

Несигурността около британския референдум за бъдещето на страната в ЕС свива апетита за придобиване на нови коли

17:34 | 06.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

След рекордната 2015 г. продажбите на нови коли на Острова нараснаха с 2,5% през май, което е втори пореден месец на увеличение под 3%, сочат данните на британската Асоциация на производителите и търговците на автомобили (SMMT), цитирани от MarketWatch. По-бавното темпо на ръст е поредното доказателство за охлаждането на пазара или за предпазливост на потребителите заради опасенията около икономическата и политическа стабилност на фона на приближаващия се референдум за оставането на Великобритания в Европейския съюз (ЕС). 

„Някои купувачи се въздържат, докато настоящата нестабилна ситуация се подобри или се появят признаци за по-стабилен автомобилен пазар“, обяснява изпълнителният директор на SMMT Майк Хейвс, цитиран от MarketWatch.

Общо 203 585 нови коли са регистрирани през май в сравнение със 198 706 през същия месeц на миналата година. От началото на годината броят на регистрираните нови коли достига 1,16 млн. в сравнение с 1,12 млн. коли през първите пет месеца на 2015 г. Регистрацията на нови автомобили отразява в голяма степен продажбите.

Експерти от индустрията прогнозират, че Великобритания ще произведе 1,79 млн. нови коли през 2016 г. и 1,95 млн. автомобила през 2017 г., което е повече от рекордните 1,92 млн. коли през 1972 г.

Най-продаваните автомобили през май са били Ford Fiestа и Volkswagen Golf. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"Несигурността около британския референдум за бъдещето на страната в ЕС свива апетита за придобиване на нови коли."А продажбите на тоалетна хартия сигур и те яко спадат от страх...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още