IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АвтоВАЗ подготвя нова трансмисия и система за автопилот

Руският производител ще пусне и двигатели, отговарящи на Евро-6

13:27 | 17.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Върховият модел на Lada - Vesta Signature. Снимка: Ladavesta.net</p>

Върховият модел на Lada - Vesta Signature. Снимка: Ladavesta.net

Най-големият руски производител на автомобили - АвтоВАЗ, разкри плановете си за развитие на марката Lada в близко бъдеще. Те бяха оповестени от изпълнителния вицепрезидент на компанията Харалд Грюбел на техническа конференция.

Първата задача пред АвтоВАЗ е създаване на нова автоматична скоростна кутия, която да отговаря на най-съвременните изисквания. Досега моделите на Lada използваха трансмисия Jatco, която по думите на Грюбел вече е остаряла и не отговаря на предпочитанията на клиентите. Новата скоростна кутия ще трябва да се съчетае със система 4х4, защото се оказва, че все повече от съвременните шофьори търсят автомобили с по-висока проходимост.

Освен скоростна кутия в АвтоВАЗ разработват и ново семейство двигатели, които ще отговарят на стандарта Евро-6. Едновременно с тях се работи и върху алтернативни силови агрегати – хибридни и електрически, които трябва да бъдат конкурентоспособни на предлаганите в Европа.

Най-големият руски производител отделя сериозно внимание и на автономните системи за придвижване. В АвтоВАЗ вече са създали комплекс ADAS (Advanced Driver Assistance Systems), чиято цел е да подпомага водача по време на пътуване. В този комплекс влизат адаптивен круиз-контрол, система за поддържане на лентата на движение и др.

„Към момента създаването на автопилот не е сред приоритетите на компанията ни, но ние работим и в тази насока. Проблемът тук е състоянието на пътищата в Русия, което сериозно затруднява създаването на подобна система. На първо време автономните ни автомобили ще се движат само в големите градове, като те ще се появят, когато това стане наложително”, коментира друг от вицепрезидентите на АвтоВАЗ – Андрей Лихачов.

Още за новите модели на Lada - в Automedia.bg

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още