IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Renault и Nissan опровергаха слуховете за раздяла

Опасенията за бъдещето на 20-годишния съюз бяха разпалени от скандала с бившия изпълнителен директор Карлос Гон

12:45 | 14.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на Renault успяха да излязат на положителна територия във вторник, след като френският автомобилопроизводител и неговият японски партньор Nissan Motor опровергаха съобщенията, че обединението им е напът да се разпадне.

Опасенията за бъдещето на 20-годишния съюз бяха разпалени от скандала с бившия изпълнителен директор Карлос Гон и на свой ред доведоха до многогодишно дъно за цената на книжата в понеделник, съобщава Ройтерс.

При отварянето на борсата в Париж във вторник акциите на Renault поскъпнаха с 1,3%, но впоследствие намалиха преднината си до ръст от 0,11% минути преди 12:30 ч. на обяд.

Обединението, което също така включва японската Mitsubishi Motors Corp, е „стабилно, силно, всичко друго, но не и мъртво“, заяви председателят на Renault Жан-Филип Сенар пред в. L’Echo.

Френският финансов министър Брюно льо Мер също се изказа по въпроса, като заяви, че съобщенията за намерението на някои мениджъри да разтрогнат съюза са „злонамерени“.

В изказване за френската телевизия CNews TV той също така посочи, че очаква Renault да избере нов главен изпълнителен директор до дни. Той трябва да замени на поста Тиери Болор, който бе отстранен през октомври. Лука де Мео, който се оттегли като ръководител на Seat миналата седмица, се очертава като фаворит за поста, въпреки че някои клаузи от договора му с компанията под шапката на Volkswagen могат да се окажат пречка.

Nissan – в отговор на „спекулативните съобщения в международните медии“, заяви, че „по никакъв начин не обмисля да развали алианса“.

„Обединението е източник на конкурентността на Nissan“, посочиха от японския автопроизводител в изявление.

В понеделник се появиха съобщения, че ръководителите на японския автомобилен концерн планират евентуално разделяне от Renault след драматичното бягство на Карлос Гон от Япония.

Предварителните дискусии са включвали пълно разделяне по отношение на инженеринга и производството, както и промени в Борда на директорите на Nissan.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още