IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на екологични автомобили в Китай може да нараснат с 40% през 2021 г.

Китайският автомобилен пазар вероятно ще нарасне с около 4% през следващата година, прогнозира Китайската асоциация на автомобилните производители

15:48 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Продажбите на екологични превозни средства в Китай може да се увеличат с близо 40% през 2021 г., прогнозира Китайската асоциация на автомобилните производители (China Association of Automobile Manufacturers, CAAM), цитирана от Market Watch.

Като цяло китайският автомобилен пазар, най-големият в глобален мащаб, вероятно ще нарасне с около 4% през следващата година, подкрепен от силното представяне на сегмента на автомобилите с алтернативно задвижване, споделя асоциацията. 

Продажбите на превозни средства с нов тип енергия, в това число електрическите, хибридните и водородните автомобили, вероятно ще се увеличат с около 40 на сто до 1,8 млн. броя през следващата година, изтъква CAAM.

Асоциацията очаква през тази година продажбите на нови автомобили да се свият с 2% до 25,3 млн. броя. Като цяло през първите 11 месеца на годината продажбите на леки автомобили и търговски превозни средства се понижават с 2,9% на годишна база, до 22,47 млн. броя.

Китайският автомобилен пазар започна да се възстановява от последиците от пандемията в началото на лятото. Продажбите на нови автомобили за ноември нарастват с 12,6 на сто на годишна база.

китай китай

Производство на автомобили в Китай през ноември. Източник: Китайската асоциация на автомобилните производители

През изминалия месец производството на автомобили в Китай нараства с 9,6% на годишна база и с 11,5 на сто на месечна база. За първите 11 месеца на годината производството в страна се свива с 3 на сто спрямо същия период на 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още