IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen може да свие производството си заради недостиг на полупроводници

Празничната ваканция на работниците от завода на концерна във Волфсбург, които правят Golf, ще бъде удължена до 18 януари заради липсата на чипове

16:15 | 21.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen Group заяви, че ще коригира своето производство в Европа, Китай и САЩ поради недостиг на полупроводници за автомобилите, съобщава Automotive News.

Този ход ще засегне производството на модели с марка Volkswagen, Audi, Skoda и Seat, базирани на платформата MQB, става ясно от изявление на групата. Платформата е в основата на автомобили като Golf. 

Производителите на полупроводници пренасочиха производствения си капацитет към други сектори, като потребителската електроника, по време на спада в продажбите на автомобили по-рано тази година, причинен от пандемията от COVID-19.

Продажбите на автомобили вече се възстановяват със значителен темп и автомобилната индустрия се сблъсква с недостиг на необходимите електронни компоненти, изтъкват от VW.

„Сега усещаме ефектите от глобалния недостиг на полупроводници“, казва Мурат Аксел, член на директорския борд на германския концерн, отговарящ за покупките.

Заводът на VW във Волфсбург е сред съоръженията на групата, които са най-сериозно засегнати от недостига. Някои от служителите в завода, които работят по сглобяването на хечбека Golf, ще имат удължена празнична ваканция до 18 януари вместо до 4 януари 2021 г.

Автомобилните производители и доставчици в Китай предупредиха по-рано този месец, че недостигът на автомобилни чипове заплашва да забави възстановяването на индустрията от пандемията. VW и германските доставчици Robert Bosch и Continental заявиха, че недостигът на полупроводници може да се прехвърли и през 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още