IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доставките на китайския Model Y на Tesla ще се забавят въпреки обещанията

След като първоначално обяви, че доставките ще се осъществят през януари, концернът ги отложи за второто тримесечие заради силното търсене на модела в Китай

14:02 | 07.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Клиентите на американския производител на електромобили Tesla Inc. в Китай, които вече са закупили новия Model Y, се сблъскват със забавяне на доставките, което сигнализира за силното първоначално търсене на SUV модела, сглобен във фабриката на концерна в Шанхай, съобщава Bloomberg. 

Базовата версия на електрическото превозно средство, което може да бъде закупено вече, ще бъде доставена през второто тримесечие на годината, а вариантът Performance - през третото тримесечие, става ясно от информация, публикувана на уебсайта на Tesla.

Когато Tesla обяви цената на електромобила през изминалата седмица и стартира неговите продажби, компанията заяви, че доставките ще се осъществят още този месец.

Силният старт за електрическия SUV е добра новина за Tesla, тъй като производителят се стреми да запази лидерската си позиция в премиум сегмента пред местни конкуренти като Nio Inc. Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск заяви, че Model Y има потенциала да надмине всички други превозни средства, като компанията е поставила цена на електромобила, която е по-ниска от някои други марки, за да запази своето конкурентно предимство.

„Въз основа на приемането на поръчките и нашия производствен план, ние коригирахме времето за доставка на последните поръчки на Model Y за второто тримесечие“, заяви представител на Tesla чрез WeChat в четвъртък.

Китай е най-големият пазар на Tesla след САЩ, като анализаторите прогнозират, че азиатската страна ще успее да задмине Щатите през следващите години.

Компанията редовно оглавяваше месечните класации за продажби на електрически автомобили през 2020 г., подпомогната от местното производство.

Цената на Model Y започва от 339 900 юана (52 600 долара), докато автомобилът Model Y Performance се продава срещу 369 900 юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още