IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen обмисля листването на Porsche през 2022 г.

Според анализатора на Bloomberg Intelligence Майкъл Дийн марката спортни автомобили може да достигне пазарна оценка от 110 млрд. евро

19:00 | 18.02.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският автомобилен производител Volkswagen AG (VW) обмисля да листне отделно своята марка спортни автомобили Porsche в сделка, която може да повиши оценката му и да донесе значителни приходи, съобщава Bloomberg, цитирайки запознати с темата източници.

Вторият по големина производител на автомобили в света по пазарен дял обсъжда възможността със съветници, за да проучи предимствата на евентуално първично публично предлагане (IPO) или отделяне на Porsche, споделят анонимни източници. По техните думи VW може да използва приходите от листването за придобивания или за технологични инвестиции. 

Главният изпълнителен директор на групата Херберт Дийс изтъкна в интервю пред Bloomberg News миналия месец за това как Tesla Inc. и други компании за електрически превозни средства печелят от пазарния оптимизъм относно перспективите за растеж.

В същото време инвеститорите не действат с такъв ентусиазъм спрямо акциите на VW и другите традиционни автомобилни производители, които трябва да инвестират десетки милиарди долара, за да разработят електромобили, които да се конкурират с вече наличните на пазара, и постепенно да загърбят всички модели, снабдени с двигатели с вътрешно горене.

Към момента пазарната капитализация на VW достига 90 млрд. евро (109 млрд. долара), което е приблизително седем пъти по-малко от тази на Tesla – 757 млрд. долара.

Според Майкъл Дийн, анализатор от Bloomberg Intelligence, евентуално IPO на Porsche би представлявало смело решение за генериране на допълнителни приходи от търговията с акции, улавяйки оптимизма сред инвеститорите по отношение на електромобилите.

Планът на Porsche да електрифицира почти цялото си портфолио до 2030 г., с изключение на модел 911, може да повтори успеха на Tesla и Ferrari.

Според анализ на Дийн Porsche Може да достигне пазарна стойност от 110 млрд. евро, повече от своята компания-майка.

Листването на марката може да се осъществи догодина, въпреки че все още няма предвиден график, споделят източниците. VW планира да запази мажоритарен дял в компанията, ако все пак се стигне до IPO.

Дискусиите продължават и не е сигурно дали в крайна сметка ще се стигне до трансакция. За момента от германската група отказват да коментират темата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още