IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Li Auto, Nio и Xpeng планират листване и на борсата в Хонконг

Плановете са свързани с решението на компаниите да наберат допълнителен капитал, който да им позволи да се конкурират по-успешно на пазара на електромобили

11:24 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Justin Chin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Justin Chin/Bloomberg

Листнатите в САЩ китайски производители на електрически превозни средства Li Auto Inc., Nio Inc. и Xpeng Inc. планират да продават акции и на борсата в Хонконг още през тази година, за да достигнат до нарастващата база от инвеститори, които се намират по-близо до техния дом, съобщава Ройтерс, цитирайки източници, запознати с темата.

Триото планира да продаде поне по 5% от своя увеличен общ акционерен капитал в Хонконг, добавят източниците. Въз основа на пазарната им капитализация в Ню Йорк в понеделник (8 март), приходите на компаниите от продажбата могат да достигнат 5 млрд. долара. Дружествата работят със съветници по листването, което може да се осъществи още в средата на тази година.

Li Auto, Nio и Xpeng, които общо са набрали 14,7 млрд. долара от борсата в САЩ от 2018 г. насам, отказват да дадат коментар по темата. 

Плановете им са свързани с решението на компаниите да увеличат своите усилия за набиране на капитал за финансиране на развитието на технологиите и разширяването на търговските мрежи, за да се конкурират по-успешно в рамките на най-големия пазар на електромобили в света, където американската компания Tesla Inc. увеличава продажбите на своите автомобили с батерии, произведени в Китай.

Тази година се очаква да бъде от решаващо значение за производителите на електрически превозни средства за увеличаване на своя пазарен дял в сегмента, тъй като се очаква продажбите в Китай на автомобили, използващи нов вид енергия, да нараснат с почти 40 на сто, спрямо миналата година, до 1,8 млн. броя.

Продажбата на акции в Хонконг също би добавила триото към редица китайски компании, листнати на борсата в Ню Йорк, които търсят реализация на повече местни борси на фона на китайско-американското търговско и технологично напрежение.

„Нарастващият интерес към Хонконг подобри реномето на борсата в глобален план, като в същото време помогна на емитентите да постигнат по-високи оценки и да наберат повече капитал“, посочва Джан Дзъхуа, главен инвестиционен директор в Beijing Yunyi Asset.

Съгласно условията на борсата в Хонконг, вторичното листване изисква поне две фискални години, в които емитентът е спазвал регулациите на друга квалифицирана борса.

Li Auto и Xpeng излязоха на борсата в САЩ в средата на миналата година, така че вероятно ще кандидатстват за листване в Хонконг чрез двойно първично публично предлагане (IPO), споделят източниците, пожелали да запазят анонимност.

Xpeng обмисля и трето листване - на борсата Shanghai Stock Exchange STAR Market, където се търгуват акции на технологични компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още