IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Volkswagen се обръща към служителите в опит да потуши напрежението

Само като екип можем да направим Volkswagen устойчив на бъдещето, изтъква Херберт Дийс по време на реч пред работниците в завода във Волфсбург

15:51 | 04.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Group Херберт Дийс прави опит да потуши напрежението с работническите организации относно темпа на прехода към електрическа мобилност, обръщайки се към хиляди служители в завода на най-големия европейски автомобилен концерн във Волфсбург. 

„Само като екип можем да направим Volkswagen устойчив на бъдещето“, изтъкна Дийс на среща с работниците, на която присъстваха и ръководителят на Работническия съвет Даниела Кавало, премиерът на провинцията Долна Саксония Щефан Вайл и Йорг Хофман, ръководител на мощния синдикат IG Metall, съобщава Ройтерс.

Дийс, чиято амбиция е да превърне Volkswagen в лидер при продажбите на електромобили, измествайки Tesla от първото място до 2025 г., предизвика критиките на работническите организации, притеснени от възможността за съкращение на хиляди работни места по време на трансформацията.

В основата на напрежението лежат опасенията на Дийс, изразени по време на последната среща на надзорния съвет, че Volkswagen може да загуби позицията си на водещ световен автомобилен производител освен ако не ускори прехода към електрификация, за да се конкурира с Tesla, водена от главния изпълнителен директор Илон Мъск, и с набиращите сили съперници в Китай.

„Често ме питат защо продължавам да сравнявам Volkswagen с Tesla. Знам, че това е досадно за някои“, признава Дийс. „Дори и да спра да говоря за Илон Мъск, той все още ще бъде там и ще революционизира нашата индустрия и ще става все по-конкурентоспособен“, допълва шефът на Volkswagen.

Коментарите му бяха предшествани от пламенната критика от страна на Кавало, която го обвини в незаинтересованост относно работниците в германската група, когато Дийс реши да отмени днешната среща във Волфсбург, за да пътува до САЩ за разговори с инвеститори и политици. Впоследствие той се отказа от пътуването.

Конфликтът достигна нов етап в сряда, когато източници, запознати с въпроса, споделиха, че специално свикана комисия към надзорниq съвет ще обсъди бъдещето на Дийс като главен изпълнителен директор в опит да разреши спора със синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още