IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В бъдеще ще плаща и колата

Консултантската агенция Juniper оценява обема на продажбите на т. нар. In-Car-Payment през 2025 г. на около 75 млрд. евро

13:37 | 08.11.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Daimler AG</p>

Снимка: Daimler AG

In-Car-Payment е една от следващите големи тенденции на пазара на автомобили. В бъдеще, например, колата трябва да може да плати сметката за гориво веднага.

Тя сама ще плаща сметките. Шофьорът няма да има нужда да търси трескаво дребни за паркиране, нито няма да има нужда да стои на опашка на касата на бензиностанцията. In-Car-Payment („Плащане в автомобила“) е името на технологията, над чието широко ползване трескаво работят не само производителите на автомобили.

Daimler, например, разглежда автоматичното плащане под аспекта на комфорта и лукса, поради което насърчава този тренд. „В бъдеще не само ще мога да поръчвам пица от любимия си италиански ресторант от моята кола, но и да я плащам веднага“, казва Франц Райнер, описвайки типичното приложение на технологията. Като председател на управителния съвет на Daimler Mobility AG мениджърът отговаря за множество дигитални теми в концерна и гледа на плащанията в автомобила като на централен компонент на мрежовото бъдеще.
 
Именно този ефект на лоялност на клиентите го прави интересен за производителите на автомобили и други представители на индустрията. Всеки, който веднъж свикне с безпроблемното плащане в колата, използвайки пръстови отпечатъци или лицево разпознаване, вече няма да премине лесно към друга марка. Тези, които плащат „невидимо“ на бензиностанция или в паркинг, ще продължават да се връщат.

Ето защо и Chevrolet и Shell вече предлагат система за автоматично плащане за процеса на зареждане на своите взаимни клиенти, Honda си сътрудничи по подобен начин с доставчика на платежни услуги Visa в САЩ. Самите търговци също трябва да се възползват от технологията, тъй като тя намалява количеството пари в касите и по този начин - риска от кражба. А в дългосрочен план касовите апарати и персоналът могат да бъдат напълно икономисани.

През следващите години обаче системите за плащане в автомобила вероятно ще станат още по-универсални. Освен плащане на сметките за гориво и паркинг, вече има и други възможности за консумация. По-специално премиум производители като Audi, BMW, Mercedes и Porsche вече предлагат за сваляне услуги и оборудване за новите си автомобили. Всеки, който пътува в чужбина, например, може да изтегли цифровите карти на целевия си регион на своето навигационно устройство за кратък период от време. Нещата стигат дори толкова далеч, че подробностите за оборудването могат да бъдат активирани и след покупката на самия автомобил. Третата важна област на приложенията на плащанията в автомобила са услугите за мобилност, като например активиране на кола за споделяно пътуване или заплащане на услуга за превоз.

А сега Daimler Mobility и Visa обявиха ново международно технологично партньорство, което ще превърне Daimler в една от първите автомобилни компания в света, която ще предложи вградени в автомобила функции за разплащане. Това означава, че скоро въвеждането на пароли и използването на мобилни устройства за идентифициране при разплащания ще бъде минало, тъй като самият автомобил става устройство за биометрични разплащания благодарение на  технологията на Visa за делегирана идентификация.  

От пролетта на 2022 г. клиентите на Mercedes-Benz във Великобритания и в Германия ще могат да се разплащат през сензор за пръстов отпечатък. Скоро ще се присъединят и други европейски пазари. Покупките ще могат да се правят директно през  електронния контролен блок на автомобила или MBUX.

Дигиталната търговия от автомобила става неразривна част от луксозното потребителско изживяване. Например платформата за глобални разплащания Mercedes pay на Daimler Mobility дава възможност на клиентите да купуват стоки и услуги направо от своята кола и включва Mercedes me услугите, както и зареждане с гориво и паркиране.

Технологията зад дигиталните разплащания в автомобила

Mercedes pay e компонент от стратегията за дигитализация и от бизнес сегмента на Daimler Mobility. Daimler ще бъде първата автомобилна компания, която ще внедри Visa Cloud Token Framework в своите превозни средства. Това е технология за сигурност, базирана на облак, която позволява по-голяма гъвкавост между множество устройства, тъй като тя защитава и премахва чувствителна информация за трансакцията, като преобразува данните в символи и ги съхранява безопасно. Тя също дава възможност за свързването на много устройства във и извън колата, които после се интегрират директно с детайлите за разпознаване на потребителя от банката. Това подобрява съществено цялостния опит при разплащанията, тъй като потребителите не се нуждаят вече от дългите номера на картите си, за завършат покупката, нито да сменят устройства, за да потвърдят плащането си. Решението ще бъде използвано за двуфакторно удостоверяване. 

Тенденциите в мобилността при електрическите превозни средства, споделените, автономните и свързаните автомобили увеличават търсенето на иновативни начини за разплащане на стоки и услуги в самото превозно средство. Днес, когато се купуват услуги, свързани с автомобила, обичайно се изисква водачът да влезе в приложение или в уебсайт. Амбицията на производителите е да позволи на тези потребители да купуват абсолютно същите стоки и услуги безпроблемно от автомобила, като същевременно разширяват избора и качеството на преживяванията, достъпни за тях.

Въпреки това има още много път, преди колата да започне да плаща навсякъде и по всяко време. „Технологията трябва да бъде проектирана просто, да работи интуитивно и най-вече да е безопасна“, казва Райнер, обобщавайки изискванията. Това, което е ясно обаче, е, че автоматичното плащане може да се превърне в гигантски бизнес. Консултантската агенция Juniper оценява обема на продажбите през 2025 г. на около 75 милиарда евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Аз не мисля, че тази технология ще е масово изпилзвана, първо защото се рекламира като автоматично плащане, а хората масово не желаят да им взимат парите автоматично и второ, както колегата отдолу спомена - още една възможност за източване. Мобилните плащания през телефон / карта или кеш са абсолютно достатъчни, че някой да решава кога да ми вземе парите "автоматично".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
мхм , ако се изисква по-дълъг баркод , ше имаш проблем с плащането ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
всичките тия "екстри" са като шарените стъкълца , които конквистадорите са разменяли за златото на индианците ... съдбата на индианците е известна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
искам да направите чип зада мога да плащам с мура си! ... вадим го, бием го у четеца и... пито-платено!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 2 години
още едно място от където може да те източат ... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
В бъдеще ще плаща и колата >> А няма да баннат колата, а собственика... Каква ирония!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още