IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производствените проблеми на Toyota в Япония се задълбочават

Разширяването на прекъсванията ще се отрази върху операциите, свързани с изграждането на моделите Lexus и Toyota Land Cruiser

21:40 | 10.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Японският автомобилен концерн Toyota Motor Corp. е изправен пред допълнителни производствени проблеми в някои свои фабрики в Япония заради недостига на компоненти, доставяни от заводи в Югоизточна Азия, съобщава Ройтерс.

Разширяването на прекъсванията ще изтрие около 9000 превозни средства от производството на най-големия автомобилен концерн в света по пазарен дял, като това ще се отрази върху операциите, свързани с изграждането на моделите Lexus и Toyota Land Cruiser. 

Въпреки че ограниченията при производството не засягат всички фабрики на компанията, те помрачават работата ѝ, докато се опитва да се възстанови от предишните прекъсвания във веригите на доставка.

Toyota заяви, че се придържа към годишната си цел за производство на 9 млн. превозни средство, определена през септември.

Ден по-рано стана ясно, че концернът спира производството в две фабрики в Япония поради проблеми с веригите на доставка. Операциите в двете съоръжения бяха спрени в сряда и се очаква периодът на затворени врати да продължи около три дни, споделя говорителят пред Ройтерс, като добави, че това е предизвикано от прекъсванията във веригите на доставка в Япония, както и от липсата на работна ръка във Виетнам поради пандемията от коронавирус.

В средата на декември компанията обяви, че очаква да изгради през декември около 800 000 автомобила в глобален мащаб. През октомври компанията информира някои свои доставчици, че декемврийското производство ще достигне 980 000 автомобила. Това беше коригирано в посока надолу, след като Toyota извърши преглед на състоянието на своите вериги на доставка.

В началото на месеца компанията обяви, че се ангажира да електрифицира своята продуктова гама за Европа до 2035 г., с което най-големият автопроизводител в света представи най-мащабния план за постигане на въглероден неутралитет в индустрията .

В същото време Toyota си постави и нова междинна цел – да увеличи дела на автомобилите с нулеви емисии в Западна Европа поне с 50% до края на това десетилетие спрямо предишния план за 10-процентен дял, който трябваше да бъде реализиран до 2025 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още