IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Карлос Гон: Осъзнавах потенциала на електромобилите още преди десетилетие

Изпадналият в немилост автомобилен гуру разкритикува Nissan за липсата на ясен стремеж към електрическата мобилност

14:31 | 14.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Бившият председател на Nissan Motor Co. Карлос Гон - някогашният пионер в автомобилната индустрия, който залагаше твърде оптимистични очаквания за електромобилите преди десетилетие, заяви, че сега най-накрая е дошъл моментът да се заложи всичко на тази технология. В същото време той разкритикува своя бивш работодател, че не разполага с ясна визия по отношение на прехода към чиста мобилност, съобщава Automotive News Europe. 

Гон, който продължава да настоява, че е невинен във връзка с обвиненията във финансови измами и твърди, че е избягал от Япония, защото е имал „нулев шанс“ да получи справедлив съдебен процес в страната, заяви, че новите имена в автомобилната индустрия, включително Tesla Inc. на Илон Мъск, както и засилващата се конкуренция от Китай имат предимство пред традиционните производители. Той предупреди, че компаниите от „старата школа“ като Nissan трябва да увеличат оборотите, за да останат конкурентоспособни.

„Скоростта на прехода ще определи кой ще бъде победител“, изтъкна Гон по време на онлайн пресконференция на Клуба на чуждестранните кореспонденти в Япония, на която автомобилният ветеран говори за своята книга.

Гон смята, че сегашната еуфория около електромобилите потвърждава неговия ранен подход към този сектор, след като през 2010 г. пусна на пазара електрическия хечбек Nissan Leaf. Японският концерн се готвеше да продава стотици хиляди електромобили през следващите години, но това така и не се случи.

Според Гон сега когато други автомобилни играчи се присъединяват към състезанието, влагайки милиарди долари в тази технология, атмосферата се променя.

Още през октомври Гон изтъкна способността на германските автомобилни концерни да се конкурират с лидера при електромобилите Tesla. „По мое мнение ще бъде германска компания“, коментира той. „Германците бяха първите, които след като остро критикуваха електромобилите през 2008 г. и им се подиграваха, изведнъж установиха, че трябва да се задействат и се задействаха бързо“, посочва той.

Гон коментира още, че японските автомобилни компании се насочват бавно към електрическите превозни средства и ще пострадат от това.

"Пазарът се движи с определена сума пари с правилната скорост. Ние отиваме към 100 процента електрическа мобилност", заяви Гон, като посочи растящата пазарна капитализация на Tesla, която надхвърли 1 трилион долара по-рано тази година. "Пазарът ви казва, че напълно отписваме двигателя с вътрешно горене", изтъква още той.

По думите му китайските компании инвестират сериозно в електромобилите, защото са закъснели в глобалната надпревара и сега трябва да наваксат.

Няколко дни преди това Nissan разкри планове за инвестиране на близо 18 милиарда долара за електрифициране на около 50 процента от глобалните си продажби до 2030 г. Според Гон обаче този темп е твърде бавен.

„Те наистина са в много лоша позиция в това състезание“, коментира той плана на Nissan. "Няма визия. Те не знаят накъде отиват. Нямат представа за тази огромна технологична трансформация, която се извършва", изтъква още Гон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още