IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony и Honda се договориха да разработват съвместно електромобили

Първото превозно средство на съвместното начинание трябва да се появи на пазара през 2025 г.

11:51 | 04.03.22 г.
<p>
	Прототип на електромобила на Sony Vision-S. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Прототип на електромобила на Sony Vision-S. Снимка: Bloomberg L.P.

Японският технологичен конгломерат Sony Group и автомобилният производител Honda Motor Co. ще се обвържат със споразумение за разработване на електрически превозни средства, които трябва да се появят на пазара през 2025 г., съобщава Nikkei Asia Review, цитирайки компаниите.

Sony и Honda се договориха да създадат съвместно предприятие за разработване и продажба на електрически превозни средства. Двете компании подписаха меморандум за разбирателство. 

Партньорите се надяват да стартират съвместното предприятие тази година и да пуснат на пазара първия си съвместен модел през 2025 г. Honda ще произвежда автомобилите, докато Sony ще отговаря за разработването на развлекателни, мрежови и други услуги за мобилност.

Сделката цели да засили позициите на Sony и Honda на разрастващия се пазар на електромобили, където все повече технологични компании започват да се борят за пазарен дял с традиционните автопроизводители и електромобилните стартъпи.

„Бихме искали да допринесем за развитието на мобилността чрез нашето партньорство с Honda, която разполага с глобален опит и познания в областта на автомобилната индустрия и действа с прогресивни подходи“, заяви главният изпълнителен директор на Sony Кеничиро Йошида.

От своя страна изпълнителният директор на Honda Тошихиро Мибе посочи, че желае двете компании да комбинират своите технологични активи и „амбициозно да преследваме възможностите“, които се откриват пред тях.

През януари Sony заяви, че планира да разработи нов бизнес с електрически превозни средства, който ще генерира приходи от услуги, включително от софтуерни актуализации и медийно съдържание.

Миналия месец финансовият директор на Sony Хироки Тотоки каза, че компанията ще предприеме т.нар. подход на „олекотяване на активите“ по отношение на бизнеса си с електромобили и ще продължи с инвестицията, „при условие че създаваме партньорства“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още