IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабриката на Tesla в Германия вече произвежда по 100 електромобила на ден

Компанията очаква до края на април да достигне седмичен производствен темп от 1000 превозни средства

12:53 | 08.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Докато заводът на американския електромобилен концерн Tesla Inc. край Берлин, Германия, се доближава до старта на производство и продажби в голям обем, започват да се появява все повече информация, свързана с производствените графици, пише InsideEVs.

Според Сойер Мерит, дългогодишен привърженик на Tesla, текущата скорост на производство на Tesla Model Y в съоръжението в Грюнхайде достига около 100 превозни средства на ден („в някои дни“). На седмица това възлиза на около 500 електромобила или малко повече.

В неофициално съобщение Tesla посочва, че очаква нормалният темп на производство да достигне 1000 превозни средства на седмица до края на април.

Тези първи бройки Model Y ще бъдат оборудвани с цилиндрични клетки за батерии тип 2170, както беше потвърдено от компанията през януари. Този вид клетки, произведени от LG Energy Solution, ще бъдат доставяни във фабриката на Tesla в Грюнхайде, а няма да се произвеждат в нея.

Според наличната информация преминаването към клетки от тип 4680 се очаква да се случи през третото или четвъртото тримесечие на тази година, което ще бъде съпроводено от временно спиране на фабриката за три седмици.

тесла тесла

Мерит посочва, че местното производство на цилиндрични клетки тип 4680 се очаква да започне след няколко месеца, вероятно през първата половина на 2022 г.

Туитовете на Мерит предполагат, че заводът в Германия е фокусиран единствено върху новия формат на батериите и няма да стартира производство на клетки от типа 2170 на място.

Интересна е и информацията за инсталираното производствено оборудване. Двете гигапреси, които вече са инсталирани във фабриката, са в състояние да произвеждат достатъчно части за 2500 броя Model Y седмично. За да стигне до 10 хил. броя на седмица, Tesla ще трябва да разполага с общо осем гигапреси.

Очаква се първите доставки на Model Y да стартират още през март, евентуално на 22-23 март, по време на официалното откриване на съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още