IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BMW понижи прогнозата си за рентабилността заради войната в Украйна

Компанията очаква доставките на автомобили да останат на нивото от 2021 г. поради недостига на кабели и други жизненоважни компоненти

11:05 | 16.03.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група BMW AG заяви, че рентабилността на автомобилния ѝ бизнес се очаква да спадне през тази година, тъй като последиците от войната в Украйна оказват влияние върху веригите на доставка и натежават върху световната икономика, съобщава Bloomberg.

Възвръщаемостта на бизнеса за производство на автомобили се очаква да бъде между 7% и 9%, обяви компанията в сряда. Това представлява спад спрямо отчетената през 2021 г. рентабилност от над 10%.

BMW заяви, че очаква доставките на автомобили да останат на нивата от миналата година - около 2,5 млн. броя, тъй като продължаващата война в Украйна помрачава производството заради нарушените вериги на доставка. Ако конфликтът в източноевропейската страна не се беше случил, германският концерн прогнозира рентабилност за 2022 г. от 8% до 10%. 

„Оптимисти сме, че можем да смекчим недостига на кабели“, заяви пред Bloomberg главният изпълнителен директор на BMW Оливер Ципсе. По думите му концернът има подкрепата на повече от един доставчик в Европа и е в състояние да се справи със ситуацията.

Компанията също така посочи, че не очаква подобрение при недостига на полупроводници до втората половина на годината, проблем, който принуди редица големи автопроизводители да редуцират своята фабрична дейност по целия свят.

BMW планира да представи 15 напълно електрически модела през тази година, включително седана i7. Компанията заяви, че разработва нова технология за батерии и може да постигне по-рано от очакваното целта си половината от глобалните ѝ продажби да представляват електрически превозни средства до 2030 г.

Преди това концернът обяви, че очаква продажбите на изцяло електрически коли да нараснат двойно през 2022 г., докато подготвя за пускане i4 и iX.

BMW прогнозира увеличаване на печалбата от своя финансов бизнес и операциите с мотоциклети през 2022 г., което ще бъде подпомогнато от пълната консолидация на нейното съвместно предприятие в Китай BMW Brilliance. През февруари германската група получи одобрението от китайските власти да увеличи своя дял в управляваното с Brilliance China Automotive Holdings предприятие на 75% от 50%, превръщайки се в един от първите западни концерни, които се възползват от регулаторното облекчение в страната. Това ще окаже положителен ефект в размер на 7-8 млрд. евро върху печалбата на групата преди облагане са данъци.

Китайското предприятие на BMW сглобява модели за едноименната марка за продажба на местно ниво, както и изцяло електрическият SUV iX3, който се изнася и за други пазари.

Войната в Украйна

В двете най-важни производствени площадки на BMW в Германия – заводите в Мюнхен и Динголфинг – работата е замразена от 7 март поради липсата на кабели, произвеждани в Украйна. Компанията очаква производствените линии в двете съоръжения да заработят нормално едва през следващата седмица.

Тези „ограничения" в резултат на руската инвазия тежат върху бизнеса на BMW. Поради тази причина групата намаля своите перспективи за годината.

„Поради предвидимите корекции в производството се очаква доставките да бъдат на нивото от предходната година“, обяви BMW, цитирана от Handelsblatt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още