IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Bosch свива производствената дейност в Русия след критики от Украйна

Доставчикът преустановява износа на компоненти за руски камиони, докато разследва по какъв начин се използват превозните средства, които снабдява с части

19:00 | 18.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският доставчик на автомобилни компоненти Robert Bosch GmbH съкращава дейността си в Русия заради опасения, че неговите продукти може да бъдат използвани за „неграждански“ цели в нарушение на политики на концерна, съобщава Bloomberg.

Bosch спира доставките на компоненти за камиони на своите руски клиенти в очакване на разследване за това по какъв начин се използват частите, информира базираният в Щутгарт производител. 

Компанията започна да разследва използването на своите продукти, след като украинският външен министър Дмитро Кулеба в неделя потвърди, че Bosch е доставял компоненти за руски военни сухопътни превозни средства, които са нахлули на територията на Украйна.

Bosch заяви, че производството в руските фабрики на компанията ще бъде редуцирано поради нарушените вериги н доставка. Доставчикът посочи, че очаква напълно да спре производството във всички свои руски фабрики, включително в завода за домакински уреди в Санкт Петербург.

Най-големият доставчик на автомобилни части в света по размер на приходите не е единственият представител на индустрията, който предприема подобни мерки. В рамките на миналата седмица Stellantis обяви, че вече няма да произвежда нови превозни средства в Русия и ще премести производството на бусове в Западна Европа, според изявление на ръководителя на компанията Карлос Таварес.

Анализаторите вече променят своите прогнози за продажбите на фона на войната в Украйна. LMC Automotive заяви, че очаква продажбите на автомобили в Западна Европа да нараснат с 3,6% през тази година до 10,96 млн. броя, или само със 170 хил. броя повече в сравнение с 2020 г.

„Нашата прогноза за пътническите превозни средства за 2022 г. стана по-предпазлива от миналия месец, тъй като се очаква проблемите при предлагането да се задълбочат от нахлуването на Русия в Украйна и произтичащите от това санкции“, изтъкват от LMC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още