IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виетнамската VinFast търси финансова подкрепа от САЩ за своя американски завод

Звеното се ангажирала с IPO, което ще ѝ помогне да се утвърди като глобална марка, заяви председателят на компанията-майка Фам Нат Вуонг

22:57 | 12.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;VinFast</em></p>

Снимка: VinFast

Председателят на виетнамския конгломерат Vingroup обяви, че автомобилното звено VinFast ще търси финансиране от правителството на САЩ, с което да реализира своя план за изграждане на завод в Северна Каролина, съобщава Ройтерс.

„Това също е една от възможностите ни за финансиране, но трябва да им докажем, че сме квалифицирани“, изтъква Фам Нат Вуонг пред журналисти.

След като превърна Vingroup в доминираща сила във Виетнам, Вуонг иска да постигне и международен успех. През декември групата обяви своя план да пробие на американския пазар на електромобили, поставяйки си цел от 42 хил. продадени броя за 2022 г. 

На 29 март в най-смелия ход досега компанията заяви, че ще инвестира 2 млрд. долара в първата си чуждестранна фабрика, която ще бъде построена в Северна Каролина с производствен капацитет 150 хил. електрически превозни средства годишно.

По-рано тази седмица VinFast съобщи, че базираната в Сингапур холдингова компания е подала документи за първично публично предлагане (IPO) пред американските регулатори.

VinFast, който стартира дейност през 2019 г., залага смело на американския пазар, най-големият в света по стойност на трансакциите, където ще се стреми да се конкурира успешно с традиционните автомобилни производители и стартъпите с два изцяло електрически SUV модела и план за отдаване на батерии под наем.

Според Вуонг VinFast се е ангажирала с IPO, което ще ѝ помогне да се утвърди като глобална марка. Въпреки това той посочи, че това може да бъде отложени, „ако условията не са благоприятни“.

„Ангажирани сме с това IPO, но основната цел зад това листване не е финансиране, а излизането на VinFast на глобалния пазар“, изтъква Вуонг.

Той добавя, че сред възможностите за финансиране на американската експанзия на VinFast е и федералната програма за модерни технологии и производство на автомобили (AVTM).

Фондът на стойност 25 млрд. долара е създаден от Конгреса през 2007 г., когато базираните в Детройт производители на автомобили изпадат във финансова криза. Той се администрира от Министерството на енергетиката и разполага с кредитен капацитет от близо 18 млрд. долара.

VinFast се ангажира да създаде 7500 работни места в планирания завод в Северна Каролина, където ще произвежда електрическите VF8 и VF9. Компанията заяви, че планира да започне строителството веднага щом бъдат предоставени необходимите разрешения. Въвеждането в експлоатация е планирано за 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още