IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis преустановява производството си в Русия

Компанията обяви, че ще спази всички международни санкции, наложени върху Москва

10:48 | 19.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният концерн Stellantis NV, който беше сформиран през януари 2021 г. след сливането между PSA Group и Fiat Chrysler Automobiles, спира производството си в Русия, се казва в съобщение на компанията.

„Предвид бързото ежедневно увеличение на съвместните санкции и логистичните трудности Stellantis спира производствените си операции в Калуга, за да гарантира пълното спазване на всички санкции и да защити своите служители“, посочва концернът. 

Четвъртият по големина на пазарния дял автопроизводител в света има малка експозиция спрямо Русия - едва 1% от руския автомобилен пазар. Заводът в Калуга, град, който се намира на около 200 км югоизточно от Москва, се управлява съвместно с японската компания Mitsubishi.

Още през март Stellantis предупреди, че е възможно да прекрати работа във фабриката поради продължаващия недостиг на компоненти. На онлайн пресконференция главният изпълнителен директор Карлос Таварес посочи, че групата засега не е сериозно засегната от кризата в Украйна, тъй като снабдителската ѝ база не е съсредоточена в Източна Европа.

Остава неясно дали компанията възнамерява да се откаже окончателно от съоръжението в Калуга.

Stellantis обяви по-рано, че ще премести част от производството на микробуси от Русия в Западна Европа и ще замрази инвестиционните си планове в страната. В Калуга концернът изгражда микробуси за марките Peugeot, Opel и Citroen.

Автопроизводителят отбеляза, че загубата на руския пазар няма да има особено отражение върху икономическия му план. През 2021 г. групата е продала само 100 хил. автомобила в тази страна в сравнение с общо 6,5 млн. броя в глобален план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още