IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VinFast може да отложи планираното IPO за 2023 г. заради „пазарна несигурност“

Автопроизводителят е изправен пред редица пречки, свързани с доставките на части от Китай

16:51 | 11.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Maika Elan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Планираното първично публично предлагане (IPO) в САЩ на виетнамския автомобилен концерн VinFast може да бъде отложено за следващата година поради силната пазарна несигурност, заяви председателят на компанията майка Vingroup Фам Нат Вуонг.

Първоначално VinFast планираше да листне акциите си на борсата в Ню Йорк през четвъртото тримесечие на тази година. Според Вуонг конгломератът ще даде приоритет на разходите, свързани със звеното, което си е поставило за цел агресивно разрастване на глобалния автомобилен пазар. 

„Очакваме IPO-те да се реализира през четвъртото тримесечие, но сега е налице силна пазарна несигурност… Ако е необходимо, може да го отложим до следващата година“, посочва Вуонг.

По думите му листването не е само набиране на средства. „Става дума за маркетинг и доказване позицията на VinFast в световен мащаб“, добавя председателят на конгломерата.

Базираната в Сингапур холдингова компания подаде документи за IPO на VinFast пред американската Комисия за ценни книжа и фондовите борси, подготвяйки същевременно инвестиция от 4 млрд. долара за изграждане на фабрика в САЩ.

Вуонг посочва, че автопроизводителят е изправен пред редица пречки, свързани с доставките на части от Китай.

„Фабриките за чипове в Шанхай са затворени – следователно доставките на чипове са прекъснати, като положението е подобни и при други компоненти“, казва Вуонг, имайки предвид прекъсванията във веригите на доставка, причинени от ограничителните мерки на китайските власти срещу COVID-19.

Но председателят на Vingroup уверява акционерите, че автомобилното звено ще реализира плана за IPO „без значение колко несигурен е пазарът“.

VinFast, който стартира производство едва през 2019 г., се фокусира върху САЩ, най-големия пазар по размер на трансакциите, където се надява да се конкурира с традиционните автомобилни производители и стартъпите с два изцяло електрически SUV модела и услуга за наемане на батерии, което ще намали покупната цена на превозните средства.

VinFast обеща да създаде 7500 работни места в планирания завод в Северна Каролина, където ще произвежда електрическите SUV-ове VF8 и VF9. Компанията заяви, че планира да започне строителството на завода веднага щом се сдобие с разрешително, като се очаква съоръжението да бъде въведено в експлоатация до 2024 г.

Вуонг посочва, че VinFast има за цел да продаде 750 хил. автомобила през 2026 г., като 150 хил. коли ще бъдат произведени в Северна Каролина, а останалите във фабриката ѝ във Виетнам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още