IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TomTom съкращава стотици служители заради автоматизация на процесите си

Компанията е автоматизирала процеса по съставяне на карти

15:03 | 01.06.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jasper Juinen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

TomTom ще съкрати стотици работни места заради подобрения, които е направила в автоматизирането на своите дейности по създаване на карти, обяви нидерландската компания за дигитална навигация, предава Ройтерс. По думите ѝ съкращенията ще обхванат около една десета от световната ѝ работна сила.

„За съжаление, това ще засегне около 500 служители в нашето звено Maps”, обяви компанията. „Пълната оценка на финансовите последици от промяната в Maps е в ход“.

Анализаторът на ING Марк Хеселинк прогнозира, че съкращенията ще засегнат предимно по-нископлатените служители. Той допълва, че спестяванията и разходите за преструктурирането на компанията ще са по около 30 млн. евро всяко.

„През последните години TomTom работи по Свещения Граал на пълното автоматизиране на процеса на правене на карти“, посочва Хеселинк, допълвайки, че инвестиционните усилия, започнати тази година, са били успешни.

Главният изпълнителен директор Харолд Годин коментира, че по-високите нива на автоматизация ще позволят изграждането на по-добри, по-широки карти, като дават възможност да се адресира един по-голям пазар сред клиентите производители на технологии и на автомобили.

Цената на акциите на TomTom нарасна леко в Амстердам по време на сутрешната търговия, но от началото на пандемията книжата са загубили повече от една четвърт от стойността си.

Компанията, сред чиито клиенти попадат компании като Volkswagen, Renault и Microsoft, беше засегната от проблемите с веригите на доставките, които принудиха автомобилните компании по света да свият производството си.

През април компанията потвърди прогнозата за приходите и печалбата си. Тогава TomTom каза, че наблюдава ограничен ефект от войната в Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
хахах, добър коментар... така си е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
nikiangel
преди 1 година
Съкратили са нископлатените, ... яе наемат високоплатени за да крепят автоматизацията да работи :) не сме от вчера в тоя бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
doba
преди 1 година
Това е бъдещето(в автоматизацията). Да не си от съкратените...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още