IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Mercedes отчете рязък спад на продажбите през второто тримесечие

Търсенето все пак остава силно най-вече при луксозните серии Maybach и EQ

14:07 | 11.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Продажбите на германската автомобилна група Mercedes-Benz се понижиха рязко през второто тримесечие, възпрепятствани от проблемите при доставките и свързаните с коронавируса ограничителни мерки в Китай, съобщава компанията на своя сайт. 

В периода април-юни Mercedes е успял да достави 490 000 леки коли, което представлява спад от 16% спрямо същия период на 2021 г. 

Продажбите в Азия са намалели с 20%, което се дължи главно на действащите през тези месеци коронавирусни мерки. Търсенето в Европа спада с 10%, докато това в Северна Америка се понижава с 3%.

От Mercedes изтъкват, че все пак търсенето остава силно, особени при луксозни модели като Maybach и електрическата серия EQ.

Електрически ванове

Общо 3900 изцяло електрически ванове са от Mercedes през второто тримесечие, което представлява ръст от 61% на годишна база. Делът на електрическите eSprinter и eVito почти се удвоява до около 3100 броя, което е ръст от 97% спрямо второто тримесечие на 2021 г. В същото време доставките на EQV се свиват с 4% в периода април-юни.

В САЩ продажбите на Sprinter и Metris (Vito) нарастват с 96% до 19 700 броя, записвайки рекорд в рамките на едно тримесечие.

MB MB

В края на миналия месец Mercedes очерта своите планове за производство на следващото поколение електрически превозни средства след екзистенциални преговори с германските профсъюзи. Според производствения план новите електромобили ще бъдат сглобявани във фабриката на концерна в Щутгарт, и ще се базират на архитектура, предназначена за колите от серията AMG. Заводите в Бремен и Кечкемет, Унгария, ще произвеждат превозни средства, базирани на луксозната електрическа платформа на компанията от среден клас: изцяло електрически версии на C-Class, E-Class и подобните модели. Бремен вече произвежда изцяло електрическия EQE.

Всички заводи на Mercedes ще са готови да произвеждат електрически превозни средства в началото на следващото десетилетие. Планът е подпечатан и от споразумение с мощните синдикати на компанията в Германия, което цели да се подсигурят работните места и инвестициите в съответните фабрики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още