IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rivian последва примера на Tesla – започва съкращения на работната сила

Компанията ще се съсредоточи върху работните места, които не са свързани с производството, включително върху екипи с дублиращи се функции

17:07 | 12.07.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Rivian Automotive планира да съкрати стотици работни места, тъй като в някои области компанията е нараснала твърде бързо, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Компанията ще се съсредоточи върху работните места, които не са свързани с производството, включително върху екипи с дублиращи се функции, посочват източниците.

Очаква се Rivian да обяви официално съкращенията през следващите седмици.

Компанията, която има повече от 14 000 служители, вероятно се стреми към общо намаление от около 5 процента. Съкращенията все още са в етап на планиране. 

Rivian развива операции в Калифорния, Мичиган и Илинойс, където работи нейният завод, като присъства още във Великобритания и Канада.

Компанията предприема рязък завой по отношение на служителите, след като удвои техния брой през последната година, за да стимулира производството.

Rivian, която произвежда електрически пикапи и SUV електромобили в допълнение към търговски превозни средства, реализира едно от най-големите първични публични предлагания (IPO) в САЩ през ноември, тъй като се очертава като водещ съперник на пазарния лидер Tesla.

Rivian се сблъска с редица проблеми заради прекъсванията в глобалните вериги на доставка и недостига на компоненти. Автопроизводителите сега са изправени пред по-големи пречки, тъй като продажбите на превозни средства се свиват заради високите им цени, които отблъскват потребителите.

От началото на годината книжата на Rivian са изгубили 69% от стойността си.

Базираният в Ървайн, Калифорния, автопроизводител е готов да се присъедини към редица компании в корпоративна Америка, които съкращават своите операции на фона на нарастващите притеснения за рецесия. По-рано тази година Tesla обяви, че ще съкрати 10% от своята работна сила, след като Илон Мъск обяви, че очаква икономически спад.

В началото на юли стана ясно, че Rivian е увеличила производството през второто тримесечие и се придържа към своята целогодишна цел от 25 000 превозни средства. Компанията е изградила 4401 автомобила през второто тримесечие спрямо 2553 броя през първото.

Rivian изгражда два електрически автомобила, насочени към частните потребители - пикапа R1T и SUV-а R1S. Компанията също така произвежда електрически ванове, предназначени за Amazon, за които двете компании подписаха договор, касаещ доставката на 100 000 превозни средства до края на десетилетието.

Въпреки че Ford беше един от първите инвеститори в Rivian, през март концернът от Детройт продаде част от своя дял в компанията. Делът на Ford се е понижил до 10,5%, което превръща автопроизводителя в четвъртия по големина акционер в Rivian.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още