IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подкрепен от Baidu стартъп за автономни коли ще търси нови инвеститори

Jidu Auto планира да набере до 400 млн. долара, насочвайки се към оценка от около 3,5 млрд. долара

14:29 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Стартъпът за автономни електрически превозни средства Jidu Auto, подкрепен от китайския технологичен гигант Baidu Inc., обмисля да набере около 300-400 милиона долара свеж капитал, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Jidu Auto, който е съвместно предприятие, създадено от Baidu и китайския автомобилен производител Zhejiang Geely Holding Group, търси потенциални инвеститори, като се стреми към оценка от около 3,5 млрд. долара от планирания кръг на финансиране. 

Набирането на средства може да осигури на компанията нови инвеститори, различни от Baidu и Geely, които съвместно инвестираха досега 400 млн. долара.

Дискусиите с външни инвеститори се намират все още в ранен етап, като не са ясни подробности относно оценката на Jidu и предложения размер на финансиране, посочват източниците.

Jidu е основана през 2021 г., като 53,2% от компанията принадлежат на Baidu според последния годишен финансов отчет на интернет гиганта. Стартъпът разкри концептуална версия на своя автономен електромобил през юни и планира масово производство през 2023 г. Jidu също така иска да използва модела за своята услуга за превоз на пътници чрез роботаксита, която трябва да стартира през следващата година. За целта компанията ще използва технологии на Baidu, разработени от 2013 г. насам. Технологичната компания е сред пионерите на тази услуга, като получи разрешение за търговска експлоатация в Китай по-рано тази година.

Производителите на автомобили се надпреварват да комерсиализират технологията за автономно управление на превозните средства на фона на регулаторните пречки и скептицизма сред потребителите относно пълната автоматизация на движението на автомобилите.

Марката за електрически автомобили на Geely Zeekr обяви миналата година, че ще си партнира с Waymo, звено на Alphabet Inc., за внедряване на превозните средства на китайския концерн в парка на американската компания от роботаксита.

Някои китайски технологични компании, които искат да произвеждат електрически автомобили, изостават в надпреварата, засенчени от конкуренцията. Xiaomi Corp. е изправена пред трудности при получаването на регулаторно одобрение за своя проект за електромобили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още