IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се договори с две китайски компании за доставка на материали за батерии

Zhejiang Huayou и CNGR ще снабдяват американската компания с химически компоненти, които играят важна роля при съхранението на енергия за батериите

09:40 | 01.08.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Американският електромобилен концерн Tesla Inc. сключи нови дългосрочни споразумения с две китайски компании за доставка на материали за батерии в опит да затвърди лидерската си позиция на пазара на фона на засилващата се конкуренция, съобщава Bloomberg.

Zhejiang Huayou Cobalt Co. и CNGR Advanced Material Co. подписаха споразумения с Tesla за доставката на материали за електромобилни батерии до средата на това десетилетие. Става въпрос за специална химия, която играе важна роля при съхранението на енергия за батериите. 

Новите договори отразяват стремежа на автомобилната индустрия да се запаси с жизненоважни материали и суровини за батерии, докато все повече прогнози очертават един бъдещ недостиг на тези компоненти. Американският традиционен автомобилен концерн General Motors Co. обяви няколко сделки за закупуване на суровини, вариращи от литий до катодни материали, през миналата седмица, малко след като Ford Motor Co. представи списък с доставчици на суровини, включително литий от Аржентина и никел от Индонезия.

Доставките на Huayou Cobalt за Tesla ще стартират от тази година и ще продължат до 2025 г. Китайската компания обяви, че цените на продуктите ще зависят от пазарните условия при никела, кобалта и мангана, както и от таксите за рафиниране.

Междувременно CNGR ще снабдява американския концерн в периода 2023 и 2025 г.

Преходът към по-чиста енергия повишава търсенето на материали за батерии, докато предлагането продължава да бъде помрачавано от свързаните с коронавируса логистични проблеми и липсата на достатъчно инвестиции. Това повишава цените на суровините и намалява рентабилността на някои автомобилни концерни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още