IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът на ЕС добави и камионите за смет към установения през 2016 г. картел

Съдебното решение отваря врата за нова поредица от дела срещу компании като MAN, Daimler, Volvo, DAF и Iveco

14:59 | 01.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Камионите за събиране на смет са включени в европейския картел, глобен от Европейската комисия (ЕК) през 2016 г., става ясно от ново постановление на Съда на ЕС от понеделник. Това отваря врата за нови съдебни искове от страна на купувачите срещу компаниите, които бяха разобличени от Брюксел за договаряне на цените, съобщава Ройтерс.

Делото беше отнесено до Съда на ЕС във връзка с иск от 2016 г. за щети от германския регион Нортхайм срещу Daimler Truck за два камиона за смет, закупени съответно през 2006  г. и 2007 г. 

Investor.bg припомня, че през 2016 г. ЕК наложи рекордна глоба в размер на 2,93 млрд. евро на водещи производители на камиони заради 14-годишно участие в картел. Разследването засяга MAN, Daimler, Volvo Trucks, DAF и Iveco, които са нарушили правилата на конкуренцията на ЕС.

В продължение на 14 години петте компании са поддържали съвместно определени цени, прехвърляйки върху потребителите тежестта от разходите за покриване на стандартите за емисиите, установява преди шест години ЕК.

Единствено MAN успява да избегне глобата, тъй като издава картела.

Съвкупно глобата превишава предишния рекорд от края на 2012 г. Тогава ЕК осъди седем дружества да платят общо 1,47 млрд. евро за 10-годишно участие в картел при катодно-лъчевите тръби между 1996 и 2006 г.

Daimler твърди, че камионите за събиране на отпадъци не са обхванати от констатацията на Комисията относно картела, тъй като те са специализирани превозни средства, които са изключени от искането на ЕС за подаване на информация.

Съдът на ЕС заяви, че това изискване за информация няма силата да определя продуктите, обхванати от регулациите за конкуренцията в блока.

По този начин Съдът на ЕС заключва, че специализираните камиони, включително камионите за събиране на битови отпадъци, попадат в обхвата на продуктите, обхванати от картела.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още