IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„АвтоВАЗ“ предлага на работници компенсация от 3000 долара при доброволно напускане

Размерът на еднократното възнаграждение е на стойност около пет до седем пъти средната месечна заплата, или около 12 пъти минималната заплата в Русия

21:29 | 03.08.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият автомобилен производител в Русия „АвтоВАЗ“, който спря част от производството заради санкциите на Запада и липсата на компоненти, сега предлага на своите работници в завода си в Ижевск едно кратно плащане от около 3000 долара, ако напуснат доброволно, съобщава Ройтерс. 

„АвтоВАЗ“ възобнови производството на някои от популярните си модели от марката „Лада“ в основния си завод в Толиати през юни, след като частично спря производството през пролетта поради недостига на електронни компоненти, предизвикан от санкциите.

Компанията, чийто дългогодишен акционер – френската група Renault – продаде дела си за символична сума през май, не успя да възобнови производството на модела Лада Веста и изпрати 3200 служители от завода си в Ижевск в Централна Русия в платен отпуск през март.

В сряда компанията е помолила персонала на обекта в Ижевск, град с около 645 000 жители на около 1200 километра източно от Москва, или да си намерят нова работа в компанията, или да напуснат по взаимно съгласие.

На напусналите ще им бъде предложено еднократно възнаграждение на стойност около пет до седем пъти средната месечна работна заплата, или около 12 пъти минималната заплата, одобрена от държавата. Максималният размер на компенсацията се равнява на 183 348 рубли (3161 долара).

„АвтоВАЗ“ подчертава, че компанията не планира да извършва масови съкращения и предложените мерки за подкрепа на екипа са чисто доброволни за всеки служител“, изтъква концернът.

Руската автомобилна индустрия, която силно разчита на компоненти и оборудване от чужбина, беше засегната от глобалния недостиг на полупроводници и последвалото оттегляне на международните автомобилни компании заради конфликта в Украйна.

Тъй като много монтажни заводи са разположени извън Москва в по-малки градове, руските автомобилни производители предпочитат да не съкращават работни места, а по-скоро да оставят персонала в платен отпуск или да го принуди да работи при намалено работно време и срещу по-ниско възнаграждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
Максимално обезщетение 183348 рубли. 3161$....5 до 7 пъти средната заплата...която излиза,че е 452$...и това при положение,че в момента курсът на рублата е висок заради срива във вноса и затегнатият валутен контрол..Боже, боже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Хихи ... Импе , коментар ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
earth1225
преди 1 година
"автомобилни производители предпочитат да не съкращават работни места, а по-скоро да оставят персонала в платен отпуск или да го принуди да работи при намалено работно време и срещу по-ниско възнаграждение." Eй така си отиват ,ежими. Сега всички тия хора като са без работа ще имат време да се позамислят върху някои неща от живота....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още