IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония иска да бъде лидер при тестването на технологията на твърдотелни батерии

Nippon Steel Technology и Oki Engineering вече обмислят предлагането на услуга за тестване на такива клетки за съответните производители на батерии

22:02 | 09.09.22 г.
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Тъй като твърдотелните батерии все повече се доближават до широка употреба при електрическите автомобили и в други индустриални области, някои японски компании се стремят да изпреварят конкуренцията относно тестването на тази технология, пише Nikkei Asia Review.

Nippon Steel Technology, звено на най-големия производител на стомана в Япония, планира да пусне до март 2023 г. услуга за тестване в своя развоен център в Амагасаки, близо до Осака. Особеното при тази услуга е, че тя ще обхваща изграждането на прототипи въз основа на проекти, предоставени от производителите на батерии.

Тестването ще е от особено голямо значение, тъй като твърдотелните клетки привличат все повече вниманието на електромобилната индустрия. Дългосрочната производителност на технологията придобива все по-голяма важност за разработчиците на батерии, които търсят начини да предложат достатъчно ефективен продукт на автомобилните компании.

Твърдотелните клетки използват твърди електролити, а не течни или гелообразни, каквито са се наложили масово при електромобилите. Твърдотелната технология се приема за по-безопасна, тъй като има по-малък риск от възпламеняване в сравнение с литиево-йонните клетки.

Китайските и южнокорейски компании остават лидери по отношение на пазарния дял при глобалните продажби на електромобилни литиево-йонни батерии. Много доставчици на батерии и големи автомобилни производители предлагат свои собствени услуги за тестване. Въпреки това полето за тестване на твърдотелни клетки все още има достатъчно място за навлизане на нови играчи.

Групата Nippon Steel не е единствената японска компания, която навлиза в тази област.

Oki Engineering, подразделение на Oki Electric Industry, ще започне да предлага тестове за надеждност още този месец, проверявайки за неизправности, които могат да навредят на работата на батерията. Компанията ще започне с батерии за електронни устройства и ще обмисли впоследствие разширяване към автомобилни батерии.

Звеното, което има опит в тестването на литиево-йонни клетки и такива електронни компоненти като кондензатори, се стреми да генерира 500 млн. йени (3,5 млн. долара) приходи от бизнеса си с твърдотелни батерии през 2025 г.

Все още няма общи глобални стандарти за тестване на твърдотелни клетки. Поради това Oki Engineering ще следва японските индустриални стандарти. Допълнителни критерии за тестване ще бъдат разгледани въз основа на дискусии с производителите на батерии.

Базираните на оксиди твърдотелни батерии с относително малък капацитет вече се произвеждат масово за употреба при мобилни устройства и промишлено оборудване, докато батериите на базата на сулфиди, които предлагат по-висок капацитет, се разглеждат като обещаваща опция за електрическите превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още