IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международните автопроизводители все още пренебрегват Виетнам въпреки стимулите

Слабото представяне на VinFast отблъсква големите концерни да заложат на местния пазар

16:10 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въпреки амбициозните планове на Виетнам да разшири своя пазар на електрически превозни средства с данъчни стимули, чуждестранните производители на автомобили все още нямат желание да се разширят в страната на фона на проблемите на VinFast – надеждата на виетнамските власти за международно присъствие по отношение на електромобилите, съобщава Nikkei Asia Review.

На автомобилното изложение във Виетнам в края на октомври в град Хо Ши Мин само германските автомобилни производители Mercedes-Benz и Audi разкриха планове да пуснат в продажба електрически автомобили в страната от Югоизточна Азия.

Пазарните условия във Виетнам са „такива, че не можем да пуснем електромобили от известно време“, споделя високопоставен служител в голям автомобилен производител, пожелал да запази анонимност.

Страната предлага данъчни стимули, за да подкрепи електрификацията при автомобилите. През март специалният данък за електромобили, които побират до девет души, беше намален от 15% на 3%. Таксите за регистрация на автомобили също са намалени за купувачите на електрически коли.

Тези мерки имат за цел да намалят първоначалните разходи за закупуване на електрически превозни средства, които според местните доклади се предлагат при цени с 50% над тези на бензиновите автомобили. Преминаването към електрическа мобилност има потенциала да развие автомобилната индустрия на Виетнам и да промени нейния индустриален пейзаж.

Все пак световните автомобилни производители се колебаят да направят решителната крачка. VinFast, единственият местен производител на електромобили в страната, се сблъсква със слабо търсене. Въпреки че подразделението на Vingroup агресивно изгражда бизнеса си в САЩ в амбициозен опит да предизвика Tesla, то продаде едва 2200 електромобила през първите осем месеца на тази година на виетнамския пазар.

„Докато продажбите на VinFast не нараснат, други (компании) няма да я последват“, посочва анализатор.

Виетнам бавно разгръща необходимата зарядна инфраструктура за електрически превозни средства, като такива обекти се откриват трудно дори и в големите градове. Налице са призиви към местната Комунистическа партия да се възползва максимално от своя монопол при властта в страната и да подкрепи автомобилната индустрия, за да насърчи електрификацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:10 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още