IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla е докладвала за нови два смъртни случая с участието на Autopilot

Инцидентите са се случили в периода от началото на септември до 15 октомври

11:03 | 16.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. е уведомила американските регулатори, че има информация за два нови смъртни случая с електромобили Model 3, които са били с активирана система за подпомагане на водача, в периода от началото на септември до 15 октомври, съобщава Ройтерс, цитирайки правителствени документи.

През юни Националната администрация за безопасност на движението по пътищата (NHTSA) започна да публикува данни, предоставени от производителите на автомобили относно доклади за катастрофи, свързани с въпросните системи за подпомагане на водача като Autopilot на Tesla.

„NHTSA прегледа тези катастрофи и е предприела съответните действия. NHTSA използва разнообразни източници на данни в своите проучвания“, съобщава агенцията във вторник.

NHTSA издаде заповед през юни 2021 г., изискваща от автопроизводителите и технологичните компании незабавно да докладват за всички катастрофи, включващи системи за подпомагане на водача (ADAS) и за превозни средства, оборудвани с автоматизирани системи за шофиране, тествани по обществените пътища. Регулаторът заяви във вторник, че използва данни, предоставени от автомобилните концерни съгласно неговата заповед от 2021 г.

От 18 фатални катастрофи, обявени от юли 2021 г. насам, които са свързани ADAS, почти всички включват превозни средства на Tesla.

Агенцията подчертава, че инцидентите първо се разглеждат от съответния автомобилен производител и отхвърля сравненията между компаниите по отношение на надеждността на превозните средства отчасти поради липсата на изчерпателни показатели за това колко често и в какъв мащаб се използва всяка система.

От 2016 г. насам NHTSA е стартирала 38 разследвания на катастрофи с превозни средства на Tesla, при които се подозира, че е използвана ADAS. Като цяло в тези разследвания, свързани с Tesla, са докладвани 19 смъртни случая.

Според Tesla системата Autopilot позволява на превозните средства да действат самостоятелно, без намесата на водача, в рамките на своята лента, но това не ги прави автономни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 16.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още