IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделка с бразилската Valve осигурява доставки на никел за General Motors от 2026 г.

Споразумението гарантира достатъчно количества от метала за производството на 350 хил. електромобила годишно

12:24 | 18.11.22 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

General Motors Co. иска да намали разходите за производство на батерийни клетки за електрически превозни средства и в тази връзка подписа договор с бразилската Vale за доставка на материали за батерии, съобщава Ройтерс.

Бразилската миннодобивна компания ще доставя на GM никел, който ще се използва за производството на батерии за бъдещите модели на американския автомобилен концерн, които се очаква да се появят на пазара от 2026 г. нататък, заяви Дъг Паркс, ръководител на производството в базирания в Детройт концерн.

GM работи за понижаване на цената на своите батерийни клетки Ultium до по-малко от 70 долара за киловатчас в „средата или края на десетилетието“, изтъква Паркс.

Средната индустриална цена на клетките с никелови катоди се е повишила до 140 киловатчаса през тази година на фона на скока при цените на суровините.

По думите на Паркс GM проучва внедряването на по-евтини клетки като литиево-желязо фосфатните (LFP), за да понижи разходите за производство. Компанията също така тества литиево-метални и силициеви аноди за увеличаване капацитета на съхранение на енергия, както и твърди електроди, добавя Паркс.

Съгласно дългосрочно споразумение за доставка Vale Canada ще предостави на GM никелов сулфат за батерии, ключова съставка в катодите, от завода на компанията в Беканкур, Квебек.

Споразумението с Vale е най-новото от поредица сделки на GM, насочени към осигуряване на доставки на жизненоважни метали за батерии, докато автопроизводителят увеличава производството на изцяло електрически превозни средства.

GM заяви, че ще увеличи своя производствен капацитет за електромобили в Северна Америка на 1 млн. превозни средства през 2025 г. и че е подписал споразумения за доставка на метали за батерии с най-малко 20 компании, включително с Livent и Glencore.

Сделката с Vale, в рамките на която доставките ще стартират през втората половина на 2026 г., ще осигури на GM достатъчно никел за оборудването с батерии на 350 хил. електромобила годишно.

По-важното е, че споразумението ще помогне на GM да си осигури достъп до новите стимули за покупка на електромобили, включени в Закона за намаляване на инфлацията, който беше подписан през август от президента на САЩ Джо Байдън, подчертава Паркс.

Valve има договори за доставка на никел с компании като Tesla Inc. и Ford Motor Co., както и с шведския разработчик на батерии Northvolt.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Р?мператоръ
преди 1 година
Добра новина за Валенцето - ако тях имате предвид, щото нз кои са тия Valve.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още