IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Разпродажбата на акции на Tesla отиде твърде далеч

Придобиването и трансформацията на Twitter от Илон Мъск са в основната на загубата на оценка за Tesla

22:37 | 23.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След като Tesla Inc. загуби почти 300 милиарда долара от пазарната си капитализация само за два месеца,  все повече анализатори застават зад мнението, че ценовият спад на акциите на американския електромобилен концерн е стигнал твърде далеч.

Анализаторът на Morgan Stanley Адам Джонас заяви, че акциите на Tesla се доближават до неговия мечи целеви таргет от 150 долара за книга, което представлява възможност за инвеститорите да купуват на изгодна цена, съобщава Bloomberg.

Анализаторите на Citi повишиха оценката си за книжата на Tesla до „неутрални“ от „продавай“, като казаха, че спадът от над 50% през тази година „е балансирал краткосрочното съотношение между риск и възнаграждение“.

Въпреки предизвикателствата, включително забавянето на търсенето и намаляването на цените на електромобилите в Китай, Tesla е единственият производител на електрически превозни средства, покрит от Morgan Stanley, който генерира печалба от продажбата на колите си, пише Джонас в бележка до клиенти. Анализаторът – който също подчерта потенциала на Tesla относно потребителските данъчни кредити в САЩ – повтори целта си за цена от 330 на акция.

Книжата на Tesla поскъпват с 1,5% в часовете преди началото на редовната сесия до 172,40 долара. Стойността им се срина през тази година на фона на нарастващите разходи за суровини, проблемите с производството и продажбите в Китай и заради увеличените цени на електрическите модели.

Напоследък фокусът на главния изпълнителен директор Илон Мъск върху придобиването и трансформацията на Twitter Inc. повлия върху настроенията на инвеститорите, което изтри 300 млрд. долара от пазарната капитализация на Tesla през последните два месеца, изчислява Bloomberg.

Разсейването на Мъск, дължащо се на Twitter, стои в основната на спада в пазарната оценка на Tesla и ще продължи да се следи внимателни от инвеститорите.

Цената на акциите на Tesla се понижи бързо, след като Илон Мъск придоби Twitter. Източник: Bloomberg Цената на акциите на Tesla се понижи бързо, след като Илон Мъск придоби Twitter. Източник: Bloomberg

„Трябва да има някаква форма на „прекъсвач“ на настроенията около ситуацията с Twitter, за да се потушат опасенията на инвеститорите около Tesla“, пише Джонас.

Въпреки всички предизвикателства, с които Tesla се сблъска тази година, Wall Street остава предимно оптимистичен към компанията. По-голямата част от анализаторите дават оценка „купувай“ на акциите на Tesla.

Анализаторът на Citi Итай Михаели, който повиши повиши своята оценка за акциите на компанията, предлага един от най-ниските ценови таргети на Wall Street – едва 176 долара.

Друга причина за спада на пазарната капитализация на Tesla е и продажбата на акции на компанията от страна на Мъск. Въпреки че милиардерът многократно е изтъквал, че приключва с продажбата на акции на компанията, последната подобна дейност му донесе общи приходи от около 36 млрд. долара.

Мъск започна да продава акции преди година, когато неговите последователи в Twitter подкрепиха идеята му да намали дела си в Tesla в анкета. Въпреки всичко Мъск все още притежава около 14% от електромобилния концерн, изчислява Bloomberg.

Стойността на Tesla се понижава в три поредни месеца, като  началото на ноември ситуацията се влоши още повече, след като книжата поевтиняха с 16% до 17-месечно дъно. От своя пик, достигнат през ноември 2021 г., пазарната капитализация на компанията е изтрила около 600 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 23.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още