IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen влага 460 млн. евро в производството на електромобили във Волфсбург

Марката планира да изгражда в основния си завод компактен модел и електрически SUV, базиран на платформата MEB

20:10 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германската автомобилна група Volkswagen AG ще инвестира 460 млн. евро до началото на 2025 г. в своя основен завод във Волфсбург, като по-голяма част от средствата ще бъдат използвани за производство на електрическия модел ID.3, заяви главният изпълнителен директор на едноименната марка Томас Шефер, цитиран от Ройтерс.

След като започне мащабната монтажна дейност, в завода ще стартира и производството на нов SUV електрически модел, базиран на платформата MEB, използвана от компанията от 2019 г. насам.

В момента Volkswagen разработва нова версия на архитектурата, известна като MEB+, която ще позволи по-кратко време на зареждане и по-голям пробег.

Планираните промени във Волфсбург, където работят около 60 хил. работници, произвеждащи модели като Golf, Tiguan и Touran, са на първо място в графика на работническия съвет на фона на опасенията, че заводът може да се раздели с ролята си на основна движеща сила за марката в процеса на електрификация.

Производството в съоръжението спада от 2015  г. насам, или от 800 хил. превозни средства годишно до 400 хил. автомобила към момента.

Шефер посочи във вторник (6 декември), че автомобилният производител се сблъсква с „пълен хаос“ при веригата на доставки, тъй като доставчиците отменят поръчки с предизвестие от един ден.

Най-продаваната марка в Европа трябва да реши до февруари дали да  обособи производството на новия електрически седан Trinity в основната фабрика във Волфсбург или да построи нов завод наблизо.

Новият SUV модел ще се базира на съществуващия електрически парк на автомобилния производител, добавя Шефер. „Това е най-големият автомобилен сегмент в световен мащаб, към който принадлежи и нашият любим Tiguan. Новият модел ще подкрепи нашите бестселъри ID.4 и ID.5 и ще разшири нашата пазарна позиция“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още