IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

CATL ще доставя батерии за електрическата серия на Honda e:N от 2024 г.

Договорът между двете компании е с хоризонт до 2030 г., като общият капацитет на предвидените доставки на батерии възлиза на 123 ГВтч

14:06 | 08.12.22 г.
Снимка: Honda
Снимка: Honda

Китайската Contemporary Amperex Technology Co. (CATL) ще доставя батерии на японския автомобилен концерн Honda Motor Co., който ще ги интегрира в своите бъдещи електрически превозни средства в Китай, съобщава Ройтерс.

Honda обяви, че CATL ще ѝ предостави батерии с общ капацитет от 123 гигаватчаса (ГВтч) за моделната серия e:N в периода 2024-2030 г.

Споразумението е част от задълбочаващото се сътрудничество между двете компании. През 2020 г. те заявиха, че ще разработят технологии за батерии и ще проучат опция за рециклиране на клетки.

Още тогава Honda обяви, че ще пусне своя първи електромобил в Китай с батерии на CATL и ще разшири партньорството си с компанията чрез осигуряване на стабилни и дългосрочни доставки на батерии в световен мащаб.

Японският концерн се стреми да разшири присъствието си на електромобилния пазар, като се фокусира върху автономните технологии, които планира да наложи на китайския пазар, най-големия автомобилен пазар в света.

През ноември Honda представи втория модел от своята електрическа гама, предназначен за Китай, докато се подготвя да пусне в продажба първите представители на серията e:N.

Относно САЩ японската компания заяви през август, че ще построи нов завод, в който ще произвежда литиево-йонни батерии, на стойност 4,4 млрд. долара съвместно с южнокорейския доставчик на батерии LG Energy Solution Ltd.

Honda разработва технология на система от трето ниво на автономност, която ще функционира при различна скорост, стига тя да е съобразена с ограниченията по магистралите, до втората половина на това десетилетие. По този начин компанията иска да елиминира смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия, засягащи нейните превозни средства.

През март 2021 г. Honda се превърна в първия автомобилен производител в света, който пусна в продажба автомобил, оборудван със система от трето ниво на автономност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още