IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rolls-Royce отчете рекордни продажби за 2022 г.

Спадът в Китай е компенсиран от силното търсене на други пазари

18:38 | 10.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Британският производител на луксозни автомобили Rolls-Royce Cars отчете рекордно високи продажби за 2022 г. въпреки ръста в средата продажна цена на превозните средства до около 534 хил. долара и спада на търсенето в Китай, съобщава Ройтерс.

Марката, собственост на BMW Group, обяви, че е продала 6021 автомобила през миналата година, което е със 7,8% повече спрямо обемите през 2021 г., когато регистрациите достигнаха 5586 броя – предишен рекорд в това отношение.

В Китай, втория по важност пазар за Rolls-Royce, продажбите се понижават заради анти-Covid мерките, наложени от Пекин. Този спад обаче е компенсиран от ръстовете на други пазари, изтъква главният изпълнителен директор Торстен Мюлер-Отвос.

„Не отчитаме никакво забавяне при поръчките“, допълва той.

През декември служителите на компанията се пребориха за 18% увеличение на заплатите, като синдикатът Unite заяви, че това е рекордно висок ръст. Около 1200 работници, които сглобяват моделите Phantom, Ghost и Cullinan на луксозната марка във фабриката ѝ в Гудууд, Южна Англия, гласуваха в подкрепа на увеличението на заплатите с 10% заедно с еднократно плащане в размер на 2000 паунда (2430 долара). Това означава увеличение на заплатите между 14,8% и 17,6% за една година за онези служители, които членуват в Unite.

Конкурентът на Rolls-Royce, Bentley, отчете по-рано във вторник рекордни продажби за 2022 г., като 9-процентният спад в Китай е компенсиран от търсенето на други пазари.

Марката, част от групата на Volkswagen, обяви, че е продала 15 174 превозни средства през миналата година, което е с 4% повече спрямо обемите за 2021 г.

„В това, което се оказа още една година на непредсказуемост, бизнесът преодоля значителни насрещни ветрове и демонстрира голяма издръжливост, за да подсигури третата поредна година на рекордни продажби“, изтъква главният изпълнителен директор на Bentley Адриан Холмарк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 10.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още