IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla понижава цените в САЩ, за да класира моделите си за новите данъчни стимули

Цената на Model 3 със задвижване на всички колела е намалена с 14% до 53 990 долара

11:28 | 13.01.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Tesla Inc. драстично намали цените на своя седан Model 3 и на SUV-а Model Y, продавани в САЩ - ход, който позволява на повече електромобили на концерна да се класират за новите данъчни стимули, докато тече традиционния зимен период на по-мудно търсене, пише Bloomberg.

Цената на версията на Model 3 със задвижване на всички колела сега е 53 990 долара, което представлява спад от 14% спрямо предходната цена от 62 990 долара. Цената на версията на Model Y с най-голям пробег сега е 52 990 долара – спад от 20% спрямо предишните 65 990 долара.

Законът за намаляване на инфлацията (IRA), подписан миналия август от американския президент Джо Байдън, обособи нови критерии за потребителите при класиране за данъчни облекчения при покупка на електромобил при максимален размер на стимула от 7500 долара.

Когато потребителите искат да купят ван, SUV или пикап, цената на дребно не трябва да надвишава 80 хил. долара. За други превозни средства, където влиза Model 3, цената не трябва да е по-висока от 55 хил. долара. Към това трябва да се прибави и изискването превозното средство да е сглобено в Северна Америка. Освен това има и критерии относно размера и произхода на батерията и доходите на купувачите.

Популярният 5-местен Model Y не е достатъчно тежък, за да попадне в категорията на SUV автомобилите, като началната цена от близо 66 хил. долара го направи несъвместим с данъчните облекчения, предназначени за по-малките превозни средства. След последното ценово намаление Model Y вече попада в категорията, която може да се възползва от федералните стимули.

Уебсайтът на Tesla отбелязва, че размерът на помощта „се отнася за извършваните в момента доставки и може да се промени през март 2023 г.“.

Tesla също така наблегна на ценовите ограничения при препоръчителните цени на дребно от производител (MSRP).

 „Цената на превозното средство към момента на доставката не трябва да надвишава следните горни граници. Тази цена включва допълнително оборудване, физически прикрепено към автомобила по време на доставката, и изключва софтуерни функции, аксесоари, данъци и такси“, посочва Tesla.

В тази връзка компанията публикува следната информация: цена на Model 3: 55 хил. долара; цена на Model Y с пет места: 55 хил. долара; цена на Model Y със седем места: 80 хил. долара.

Тони Саконаги, анализатор в Bernstein, предупреди миналата седмица, че Tesla вероятно ще се изправи пред предизвикателства при търсенето, тъй като повечето ѝ модели са твърде скъпи.

„Вярваме, че Tesla ще трябва или да намали целите си в търсене на растеж (и да управлява фабриките си под капацитета им), или да поддържа и потенциално да увеличи скорошните намаления на цените в световен мащаб, оказвайки натиск върху маржовете“, пише Саконаги в бележка до клиенти от 2 януари. „Виждаме, че проблемите с търсенето ще се задържат, докато Tesla не успее да осигури предлагане на по-ниски цени в обем, което може да стане едва през 2025 г.“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още