IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект за рециклиране на батерии в САЩ си осигури 375 млн. долара държавна помощ

Кредитът ще помогне за финансирането на разширяването на първото по рода си съоръжение на канадската компания Li-Cycle в Рочестър

19:46 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американското звено на канадската Li-Cycle Holdings Corp. е получило предложение за заем от 375 млн. долара от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, което ще осигури разширяване на операциите на компанията за рециклиране на литиево-йонни батерии в щата Ню Йорк, съобщава Bloomberg.

Кредитът ще помогне за финансирането на разширяването на първото по рода си съоръжение в Рочестър, което рециклира стари литиево-йонни батерии в химикали, които могат да се използват повторно за производство на клетки, покриващи търсенето на повече от 200 хил. електрически превозни средства годишно, показват данни на Министерството на енергетиката на САЩ.

Финансирането по Програмата за заеми за производство на превозни средства с напреднали технологии на институцията отразява по-широката цел на Белия дом да стимулира продажбите на електромобили до дял от общото търсене в размер на поне 50% до 2030 г.

По-рано този месец Redwood Materials Inc. са ангажира да изгради фабрика за рециклиране на батерии в Невада, след като си осигури федерален заем от 2 млрд. долара.

 „Посредством подкрепата за кръговата икономика за стратегически важни суровини, проектът се очаква да намали зависимостта на САЩ от глобалните вериги на доставки или от нов добив“, изтъква Министерството на енергетиката относно предложението си за финансиране на Li-Cycle. „Стратегически важните суровини, с които се изграждат електромобилните батерии, е радват на силно търсене, което ограничава тяхната наличност“, добавя институцията.

Проектът Li-Cycle ще използва техника, известна като хидрометалургично рециклиране, за възстановяване на литиев карбонат, кобалтов сулфат, никелов сулфат и други важни суровини от производствен скрап и използвани батерии, посочват още от Министерството на енергетиката.

Подкрепата на администрацията на Байдън отразява стремежа на Белия дом да създаде вътрешна верига на доставки на батерии. Очаква се търсенето на литий, който също се използва за съхранение на излишната електроенергия в мрежата и за оръжия, да надхвърли настоящите нива на производство до 2030 г. САЩ разчитат на международните пазари за обработката на повечето суровини, става ясно още от доклада на министерството.

„В момента шепа страни контролират по-голямата част от световната верига на доставки за рециклиране на батерии, като Китай доминира на пазарите за рафиниране на литиев карбонат“, посочва институцията, като добавя: „Li-Cycle очаква нейното съоръжение да бъде първият източник на рециклиран литиев карбонат за батерии в Северна Америка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още