IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на литий в Китай отново набира скорост след регулаторно разследване

Пекин е позволил на мините да възобновят дейност в началото на тази седмица, съобщават местни медии

10:50 | 28.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайските власти са позволили рестартирането на работата в някои мини в Ичун в китайската провинция Дзянси - един от основните центрове за производство на литий - на фона на разследване, което спря дейността на съоръженията миналата седмица, съобщава Bloomberg, като се позовава на местната медия Cailian.

Регулаторното разследване на индустрията в Ичун доведе до масово преустановяване на производствената дейност, което засегна около една десета от глобалното производство на суровината, жизненоважна за производството на литиево-йонни батерии.

Всички мини с валидни правителствени разрешения вече са възобновили производството, съобщава Cailian.

Ичун се оказа в центъра на литиевия бум през последните две години, тъй като растящите цени превърнаха неговата нискокачествена руда - известна като лепидолит - в ключов източник на допълнителни доставки. Големите компании във веригата на доставки на батерии в Китай са инвестирали в района, докато растежът на производството на литий от лепидолит в страната е в основата на някои мечи прогнози за цената на метала.

„Въздействието на последните спирания в Дзянси е преувеличено“, заяви Камерън Пъркс, анализатор в Benchmark Mineral Intelligence. Репресиите са насочени към малък, нелегален добив, а по-големите операции с лицензи спряха работа само за няколко дни, обяснява той.

Добивът в Ичун беше до голяма степен спрян миналата седмица, тъй като служители от няколко министерства пристигнаха от Пекин, за да разследват сектора след съобщения за нелицензиран добив и нарушения на регламентите за опазване на околната среда, съобщи вестник Yicai в неделя.

Около една пета от производството на литий в Китай е получено от лепидолит през 2021 г., става ясно от академично проучване, публикувано от списание China Geology. Лепидолитните скали в Ичун съдържат по-малко от 1% литий според проучването. Това е ниско ниво, което обикновено прави добива по-енергийно интензивен и скъп.

„Вярвам, че китайското правителство със сигурност има интерес нещата да вървят гладко“, посочва Пъркс. „Големите компании ще продължат да развиват своите проекти в региона“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:50 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още