IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спечелено дело от компания на Дерипаска замрази руските активи на Volkswagen

GAZ Group цели обезщетение за 15,6 млрд. рубли от Volkswagen заради прекратяването на договор за монтаж

20:15 | 20.03.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Планираната продажба на две руски подразделения от Volkswagen се отлага, след като GAZ Group на санкционирания руски милиардер Олег Дерипаска спечели съдебна заповед за замразяване на непаричните активи на германския автопроизводител, съобщава Bloomberg.

Решението на съда в руския регион Нижни Новгород бе взето в отговор на иск на GAZ Group, която цели обезщетение за 15,6 млрд. рубли (203 млн. долара) от Volkswagen заради прекратяването на договор за монтаж, показват съдебни документи от 17 март.

Замразяването на активите засяга завод с 4000 души в Калуга и бизнеса за внос Volkswagen Group Rus.

VW заяви, че е „изненадана“ от твърденията на GAZ Group и че преглежда материалите по делото.

„Надяваме се, че искът няма да доведе до забавяне на сделка, която има за цел да осигури заетост и работа за засегнатите служители“, се казва в изявление на Volkswagen.

Много международни компании от McDonald's до Ford Motor прекъснаха връзки и затвориха локациите си в Русия заради икономическите санкции след нахлуването на Владимир Путин в Украйна миналата година. За много от тях, като BP, холандския мобилен доставчик Veon, Philip Morris International и сега Volkswagen, излизането беше тромаво.

Дерипаска и компаниите му са под санкциите на САЩ от 2018 г., а той е и под европейски санкции след инвазията на Русия в Украйна. Volkswagen работеше под специален лиценз на САЩ, докато не прекрати бизнеса си с GAZ.

След като спря производството на автомобили във фабриката си в Калуга, както и износа за Русия, Volkswagen отчете разходи за около 2 млрд. евро миналата година като пряк резултат от конфликта Русия-Украйна, като 1,5 млрд. евро се приписват на автомобилни дейности, а 500 млн. евро – на финансови услуги. Отговорността за руския регион беше прехвърлена от марката Volkswagen на Škoda при преструктуриране миналата година.

Дъщерните дружества за внос на Porsche AG в Русия не са включени в групата и следователно не са засегнати от съдебното решение, каза говорител.

Porsche заяви, че няма актуална информация за състоянието на свое споразумение от декември за продажбата на трите си руски филиала. Производителят на популярния модел 911 каза в годишния си отчет, че законното прехвърляне на собствеността все още подлежи на одобрение от властите и че покупната цена се очаква да бъде решена през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:15 | 20.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още