IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla отчита двоен рекорд при продажбите на електромобили в Норвегия

Делът на това задвижване също достига исторически голям дял, като се очаква до края на годината електромобилите да представляват 90% от всички продажби

12:01 | 04.04.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Делът на електромобилите от общите продажби на нови коли в Норвегия достига нов исторически връх през март, като основният положителен тласък идва от впечатляващото представяне на Model Y на Tesla Inc., съобщава Bloomberg.

Почти 87% от общо 19 366 автомобила, продадени през март, са били електрически, информира Норвежката пътна федерация OFV. Дизеловите и бензиновите автомобили представляват 2,7% от продажбите през месеца, като страната е напът да достигне 90% дял на електромобилите от всички продажби до края на годината, добавя организацията.

Норвегия се стреми да изчисти изцяло своя пазар от замърсяващи превозни средства до 2025 г., въпреки че страната е един от най-големите петролни износители за Европа. Тя беше първата държава, в която през 2020 г. електромобилите изпревариха конвенционалните модели при продажбите на дребно, подкрепени от щедри правителствени стимули като намалени пътни такси, използване на бус лентата и повече възможности за паркиране в градските центрове.

„Продажбите на нови дизелови и бензинови автомобили са напът да останат в историята на Норвегия“, посочва директорът на OFV Ойвинд Солберг Торсен. Въпреки това продажбите на хибриди, чийто дял достига около 10%, също показват, че „не всеки е готов да премине към електромобили“.

Около 7445 броя Model Y на Tesla са продадени в Норвегия през март, като делът на компанията достига 44% от всички продажби – нов рекорд за модел и марка, изтъкват от OFV. Електромобилът на американския концерн е следван от bZ4X на Toyota, с продажби от 1076 броя, и Volvo XZ40, от който са продадени 933 превозни средства.

През януари делът на електромобилите (изцяло електрически и плъгин хибриди) от общите продажби на нови коли се сви до 76,3% спрямо 90,5 на сто година по-рано. Тогава най-продаваният модел в страната беше Volkswagen ID.Buzz.

Продажбите през първия месец на годината се оказаха анемични поради въвеждането на по-строгите регулации относно автомобилните емисии и повишаването на данъците, което отблъсна някои кандидат-купувачи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:01 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
хихи ... друзя-антиваксъре-газовици-ракетчици ... ще гълтате скоро водица през сламката ... статистика на продажбите на течни горива в Норвегия , и така е в целият ЕС , електричките не ставали за нищо , а --> https://***.ssb.no/en/energi-og-industri/olje-og-gass/statistikk/sal-av-petroleumsprodukt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още