IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hyundai планира инвестиции за 18 млрд. долара в Южна Корея до 2030 г.

Инвестициите ще са насочени към сектора на електрическите превозни средства

13:56 | 11.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Hyundai Motor Group съобщи във вторник, че планира да инвестира 24 трлн. вона (18,14 млрд. долара) в индустрията за производство на електрически превозни средства в Южна Корея до 2030 г., засилвайки присъствието си в сегмент, който се очаква да доминира в дългосрочен план световното автомобилно търсене, съобщава Ройтерс.

Инвестиционният план на групата, която включва Hyundai Motor, Kia и Hyundai Mobis, бе представен, докато президентът Юн Сук-йол бе на церемония за първа копка на първия завод на Kia само за електрически автомобили.

Новият завод – първият на групата в страната от почти три десетилетия, по план ще започне производство през 2025 г.

Автомобилната група, която включва луксозната марка Genesis освен Hyundai и Kia, обяви също, че планира да разшири годишното производство на електрически превозни средства в Корея до 1,51 млн. единици, а обемът на световно ниво до 3,64 млн. единици до 2030 г.

Kia каза в изявление, че ще инвестира около 1 трлн. вона за завода и планира да произведе 150 хил. единици през първата пълна година, с потенциал за разширяване в съответствие с бъдещите пазарни условия.

Юн обеща всеобхватни мерки през първата половина на тази година, за да помогне на южнокорейската автомобилна индустрия да се подготви по-добре за трансформацията към „автомобилите на бъдещето“, се казва в изявление на президентската канцелария.

В него се добавя, че правителството ще разшири данъчните облекчения за местни инвестиции в съоръжения за електрически автомобили, за да се постигне петкратно увеличаване на производствения капацитет до 2030 г.

Южнокорейската автомобилна група заяви миналата година, че ще инвестира повече от 10 млрд. долара в САЩ до 2025 г., за да подобри сътрудничеството с американски фирми в модерните технологии.

Инвестиционният план в САЩ включва инвестиция от 5,5 млрд. долара за нови съоръжения за електрически превозни средства и батерии в щата Джорджия.

Акциите на Kia и Hyundai Motor затвориха съответно с повишение от 4,9% и 3,3% във вторник спрямо ръст от 1,4% на референтния индекс Kospi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 11.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още