IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla повиши прогнозата си за разходите през 2023 г. 

Компанията очаква да похарчи между 7 и 9 млрд. долара през тази година вместо предишната сума от 6-8 млрд. долара

08:19 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският пионер на пазара на електромобили Tesla Inc повиши прогнозата си за капиталовите разходи за 2023 г. в понеделник, тъй като автомобилният производител увеличава производството в заводите си, за да се възползва от нарастващия интерес към електрическите превозни средства. 

Ръководената от Илон Мъск компания заяви в подадена до борсовия регулатор информация, че очаква да похарчи между 7 и 9 млрд. долара през тази година, което е повече от предишната прогноза за 6-8 млрд. долара.

Тя запази прогнозата за разходите за следващите две години на нива от 7-9 млрд. долара. Акциите на Tesla се обезцениха с 1,53% в понеделник. 

Най-високо оценяваният автомобилен производител в света увеличава агресивно производството си, тъй като в условията на слаба икономика дава приоритет на ръста на продажбите пред печалбата и се стреми към смелата цел на главния изпълнителен директор Мъск да продаде 20 милиона електромобила през 2030 г.

Постигането на тази цел ще направи Tesla два пъти по-голям производител на автомобили от който и да е в историята, като ще заема около 20% от световния пазар на автомобили, предава Ройтерс. 

През януари компанията задели 3,6 млрд. долара за разширяване на своя комплекс в Невада, където Tesla ще започне масово производство на дълго отлагания си камион Semi и ще изгради завод за батерии от типа 4680, който ще може да произвежда достатъчно батерии за 2 млн. леки автомобила годишно.
 


Компанията също така увеличава производството в заводите си в Берлин и Остин и планира да открие гигазавод в Мексико, тъй като гигантът в областта на електромобилите се стреми да разшири глобалното си производство.

По-рано през деня Ройтерс съобщи, че Tesla е започнала да произвежда в Шанхай версия на Model Y, която ще се продава в Канада тази година, като за първи път ще доставя автомобили от Китай за Северна Америка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 25.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още